Hlavní obsah

V Pardubicích si lidé mohou vyzkoušet, jak jsou zdatní za volantem

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Na letišti v Pardubicích si motoristé mohou 8. června vyzkoušet, jak jsou zdatní řidiči. Na programu jsou jízdy zručnosti nebo simulátory nehody, uvedl v tiskové zprávě magistrát, který je spolu s dalšími partnery organizátorem.

Článek

„Zejména mladé řidiče je potřeba upozornit na možná rizika a nejlepší způsob, jak toho docílit, jsou názorné ukázky a možnost vyzkoušet si řadu věcí v praxi,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Každá akce, která přispěje k tomu, aby se řidiči na silnicích chovali zodpovědněji, je přínosná. Schopnost předcházet závažným následkům je potřeba trénovat v každém věku, uvedl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

„Zájemci si mohou vyzkoušet, jak by zareagovali v různých kritických situacích, do kterých se vzhledem k současné intenzitě silničního provozu může dostat opravdu každý,“ uvedl Kvaš.

Řidiče čekají jízdy zručnosti či takzvaný easy drift, kdy pneumatiky díky speciálním návlekům nepřilnou tolik vozovce a mohou simulovat třeba náledí. Na dalších stanovištích se budou řidičům měřit brzdné dráhy, budou odhadovat rychlost vozu. Trénovat mohou i první pomoc.

„Nácvik resuscitace a první pomoci považuji za něco, co by si každý z nás měl neustále opakovat. Nikdy nevíme, kdy se nám zrovna tyto znalosti budou hodit. Akce je přitom určena také handicapovaným, pro které zde budou připraveny speciálně upravené vozy,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Jízdy mohou zájemci absolvovat v půjčených nebo vlastních vozech. Součástí budou i jízdy na elektrokoloběžkách, doplněné informacemi o pravidlech jejich používání. Akce začne ve 12:00 a skončí v 18:00. Město pořádalo první ročník v roce 2019, v dalších dvou letech se akce kvůli covidu nekonala.

Reklama

Související témata:

Doporučované