Hlavní obsah

V Pardubickém kraji je v půlce léta stále dost míst vhodných ke koupání

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Sečská přehrada nebo přírodní koupaliště Konopáč na Chrudimsku mají stále vodu vhodnou na koupání. Mírně se zhoršila kvalita vody v pastvinské přehradě na Orlickoústecku, v rybníku Rosnička u Svitav je zákazané koupání.

Článek

Při tropických teplotách jsou písníky kolem Pardubic plné lidí, vozy odstavují podél silnice. Policie je žádá, aby parkovali ohleduplně.

Některé vodní plochy nejsou náchylné na šíření sinic, například přírodní koupaliště Konopáč u Heřmanova Městce na Chrudimsku. Maximálně je tam trochu víc řas. Zatím nebyla sezona, že by se tam zkazila voda, řekl ředitel odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Jaroslav Říha.

V chovném rybníku Hluboký na Pardubicku je bahnité dno a zakalená voda celé léto. V rybníce Rosnička u Svitav se pak sinice množí hodně. Teď tam platí zákaz koupání. Radnice tři roky pracuje na zlepšení stavu mnoha opatřeními, letos tam ale možná někdo navezl fekálie, což způsobilo rozmožení sinic.

„Jeden rok tam došlo velkému úhynu ryb. Město Svitavy tam provedlo razantní zákroky, voda byla vhodná ke koupání, letos se to zase zvrtlo. Možná tam došlo k znečištění, to je v šetření,“ řekl Říha.

Ke množení sinic napomáhají vyšší teploty a srážky. „Nejhorší je, s tím se setkáváme teď nejčastěji, že je sucho a pak přijdou přívalové srážky, které spláchnou zemědělské pozemky, kanalizace, sedimenty hrknou do vodních toků, což může způsobit rozvoj sinic,“ řekl Říha.

Na sečské přehradě na Chrudimsku v minulosti v červnu a červenci byla voda čistá, v polovině léta se pak množily sinice. „Ale každý rok je jiný, dopátrat se přesných příčin je složité,“ řekl Říha. Letos je voda zatím bez sinic a vhodná ke koupání.

Sinice obsahují buňky, které jim umožňují pohyb nahoru a dolů. Ráno vystoupají k hladině, když jsou dostatečně vyživené, během dne mohou klesnout ke dnu. Situace se proto měnívá během dne. Odběry dělají hygienici dopoledne, aby zachytili maximální výskyt organismů.

„Záleží také na větru, někdy se stane, že vítr sinice sfouká na jednu pláž a druhá je relativně čistá. Nejobyčejnější rada je, když je voda zelená, jsou tam zrníčka, pokusím se zjistit na internetu, jaký vyšel poslední odběr. Pokud je dobrý, tak bych se vykoupat moc nebál,“ řekl Říha.

Vzorky odebírají hygienici zhruba jednou za dva týdny, což je podle nich dostačující. Pokud by se ve vodě víc množily sinice, zkracují se intervaly sběru vzorků třeba na týden.

„Když vidíme, že se situace láme, jedeme každý týden odebrat vzorky. Lidé si mohou udělat vlastní pokus s PET lahví, naberou do ní vodu. Pokud se jim po chvíli udělá u hrdla nahoře zelený kroužek, to jsou sinice. Zákal mohou způsobovat i řasy, které ale neobsahují toxiny,“ řekl Říha.

Pokud voda obsahuje sinice, citlivější jedinci by se měli po koupání omýt čistou vodou. Malé děti se většinou koupou u břehu, kde může být větší koncentrace sinic. „Když voda ještě není tak špatná, stačí mít s sebou pár lahví s pitnou vodou, dítě pak polít, opláchnout,“ řekl Říha.

Lidé, kteří se v létě koupou v písnících, lomech a rybnících, by hlavně měli být opatrní, aby se nezranili. „Nejhorší riziko je utonutí, úraz. Vždycky by si lidé měli dopředu zjistit, co je to za vodu. Rizikový je například skok do vody, kde nevíte, jaká je tam hloubka,“ řekl Říha.

Rozšiřují se i infekce z vody. Častější bývá cerkáriová dermatitida, kterou způsobují ptačí motolice. Vyskytuje se s vodním ptactvem, v místech, kde jsou břehy porostlé rákosím. „Loni to bylo na Opatovickém písníku a požární nádrži na Chrudimsku. Případů přibývá, letos jich snad tolik není, ale se změnou klimatu se toto onemocnění objevuje stále častěji. Larva se zavrtá do kůže, zjistí, že si spletla hostitele, lidský organismus si s ní poradí, imunitní systém ji zabije. Ale je zkažená dovolená, vyrážka je silně svědící, trvá to třeba týden,“ řekl Říha.

Dopravní situace kolem písníku Hrádek u Pardubic a dalších vodních ploch kolem krajského města bývá v teplých dnech komplikovaná. Lidé parkují na krajnici úzké silnice, což je dnešní případ. „Žádáme návštěvníky areálu Dolní Morava a písníků v okolí Hrádku na Pardubicku, aby respektovali dopravní značky a neparkovali v místech, kde je to zakázáno! Bráníte tak průjezdům vozidel IZS k zásahům nebo průjezdu jiných vozidel po komunikacích,“ uvedla policie na twitteru.

Reklama

Doporučované