Hlavní obsah

V Pardubickém kraji nevyjely desítky autobusových spojů. Stále je málo řidičů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na Orlickoústecku a Svitavsku dnes nevyjelo víc spojů než v pondělí. Dopravce BusLine se stále potýká s nedostatkem řidičů.

Článek

S krajem například jedná o rychlém přechodu na prázdninový jízdní řád, ve kterém autobusy jezdí méně často. ČTK to řekl mluvčí firmy Radovan Vrátný. Náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) odhadl, že prázdninový jízdní řád by mohl nastat asi o týden dříve. BusLine provozuje regionální dopravu v oblastech Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Jevíčka od 12. června, problémy začaly v pondělí.

Za nedodržování smluvních podmínek s krajem hrozí dopravci pokuta až deset milionů korun. Podle Kortyše je teď ale předčasné o jakékoliv sankci hovořit, protože se situace stále vyvíjí.

„Vypadá to dnes o něco hůř než včera, nevyjelo devět nebo deset turnusů, což je asi přes stovku spojů. Další řidiči nepřišli do práce, pracovníci, kteří byli povoláni do služby, už dál nemohli sedět za volantem, což byl třeba dopravní ředitel skupiny BusLine,“ řekl Vrátný. Firma zajišťuje 120 autobusových turnusů.

Firma pracuje na tom, aby přijala další řidiče. Pomohl by i prázdninový provoz. „Je mi hrozně líto cestujících, je mi velmi líto řidičů, kteří poslouchají výtky. Bohužel řidičák na autobus nemám, abych vypomohl,“ řekl Vrátný.

Starosta Lanškrouna Radim Vetchý (Lanškrounské fórum) věří, že výpadky spojů ustanou. A také, že pokud autobus nepojede, měl by mít cestující šanci to zjistit dopředu, aby zbytečně nečekal na zastávce, uvedl na facebooku.

Kraj se teď snaží dojednat s dopravcem, aby seznam zrušených spojů byl veřejně k dispozici. Seznam je na stránkách Oredo. Aktuální informace je také možné zjistit v call centru na telefonním čísle 491 580 333.

„Chápu, že všichni nemají možnost podívat se na mobil, na počítač. Snažíme se přes starosty obcí, aby aktuální informace vylepovali na zastávkách. Chceme také připravit prázdninový režim,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS). Jako největší problém vidí náměstek to, že se k lidem nedostane včas informace o tom, jaké autobusy jedou a nejedou. Podle něj se snad podaří, aby aktuální informace byly v mobilní aplikaci o odjezdech spojů. „To, že nemají řidiče, to neovlivním. Že jedou pozdě, protože tam jedou poprvé, to se srovná, že odbavují jinými strojky, než byli lidé zvyklí, to se také srovná,“ řekl Kortyš.

S letním jízdním řádem měnil Pardubický kraj od 12. června regionální autobusové dopravce, má s nimi smlouvu na deset let. Kromě dopravce BusLine přepravní služby v kraji ještě zajišťují Umbrella Services, ZDAR, Arriva autobusy a Car Tour. Autobusová nádraží zůstávají v provozu, i když je v některých městech provozují jiné společnosti. Jiní dopravci podle Kortyše problémy s nedostatkem řidičů nemají.

Reklama

Doporučované