Hlavní obsah

Venkovní výstava v centru Pardubic připomene paravýsadek Silver A

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Osudy paravýsadku Silver A nebo také oběti protinacistického odboje připomene v centru Pardubic od pátku 22. dubna panelová výstava.

Článek

Ve městě se letos koná množství akcí k 80. výročí od heydrichiády. ČTK to řekl autor výstavy, historik Vojtěch Kyncl. Výstava bude k vidění na třídě Míru do konce května.

Výstava se jmenuje Po stopách Silver A, poslední cesta Alfréda Bartoše. Odkazuje na stezku Pardubicemi, kde se odehrávala odbojová činnost paravýsadku. Nová, delší verze má 11 zastavení.

Skupina byla vysazena v regionu na konci roku 1941. Následně zajišťovala radiové spojení mezi domácími a exilovými odbojáři. Pomáhala také s přípravou atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, který skupina Anthropoid provedla 24. května 1942.

„Odboji se dařilo fungovat v těžkých podmínkách a skupina Silver A se udržela neuvěřitelných šest měsíců,“ řekl Kyncl. Po atentátu následovalo stanné právo a velké represe.

Výstavní informace také odkazují k Památníku Zámeček, který se po rekonstrukci otevřel loni v říjnu a je národní kulturní památkou. Místo bývalo německou střelnicí, kde bylo popraveno 194 ležáckých obyvatel či odbojářů.

„Dalšími oběťmi jsou rodinní příslušníci popravených, kteří byli deportováni do koncentračních táborů nebo spáchali sebevraždu, jsou jich další desítky,“ řekl Kyncl.

Památník Zámeček podle Kyncla vypráví krutý příběh druhé světové války, v závěru expozice připomíná zločiny pro lidskosti, které mají být pro všechny varováním.

„A najednou několik měsíců po otevření Památníku řešíme podobné vraždění lidí na Ukrajině. Musíme najít nové metody, jak historii přenést do současnosti a říkat, že lidská agresivita se může projevit kdekoliv, v Německu, Rusku. Válka je vždycky svinstvo,“ řekl Kyncl.

Akce, které se konají k výročí, jsou zveřejněné na stránkách města. Přibývat tam budou i další historické prameny. „Získali jsme videozáběry z 90. let, jsou to to rozhovory se svědky té doby. Máme i namluvené zvukové prameny, výslechové protokoly z konce 40. let,“ dodal Kyncl.

Reklama

Doporučované