Hlavní obsah

Východočeská galerie v Pardubicích plánuje na letošní rok deset výstav

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Větší část z plánovaných výstav se uskuteční v historickém Domě U Jonáše na Pernštýnském náměstí, kde byla obnovena a rozšířena stálá expozice České umění 1945 - 2015 ze sbírek galerie. Část roku ale bude budova uzavřena.

Článek

V Domě U Jonáše bude 16. února otevřena výstava děl malíře Zdeňka Daňka a expozice nazvaná Raw: Jakub Lipavský – Matěj Lipavský - Petr Stibral. Potrvají do 24. dubna. „Potom se Dům U Jonáše zavírá kvůli opravám fasády a nátěrům oken a dveří,“ uvedl Ondřej Bouček z galerie.

Historická budova bude opět zpřístupněna po letních prázdninách. Od 7. září v ní galerie plánuje výstavu dvojice výtvarníků Markéty Korečkové a Jana Macka, grafika a kurátora sbírek skla Ivo Křena a expozici Vladimír Turner: The Three Wise Monkeys. Od 30. listopadu budou otevřeny výstavy výtvarníků Bořivoje Borovského a Gabriely Dubské.

Tři výstavy se uskuteční v prostorách galerie na pardubickém zámku. První bude od 16. března expozice Na Betlémě: Miroslava Zychová a Bohumír Komínek. Koncem června začne výstava Kořeny a toulky malíře a ilustrátora Jaroslava Panušky, 12. října pak expozice nazvaná Změna: současné sochařství.

V budoucnu získá Východočeská galerie nové prostory v části budovy bývalých Automatických mlýnů, které pro ni upravuje Pardubický kraj. Přestavba, jež nabídne až 1000 metrů čtverečních výstavních ploch, by měla skončit v červnu, veřejnosti se objekt otevře zřejmě v polovině roku 2023. Celkové náklady dosáhnou 390 milionů korun.

Reklama

Doporučované