Hlavní obsah

Vysoké Mýto chystá stavbu kolumbária a toalet za 12 milionů korun

Ilustrační foto.

Reklama

Vysoké Mýto připravuje úpravu přední části hřbitova, kde vznikne kolumbárium a veřejné toalety. V létě město vybere stavební firmu a práce by se měly uskutečnit na podzim.

Článek

Celkové náklady radnice odhaduje zhruba na 12 milionů korun. „V souvislosti s plánovanou stavbou nové smuteční síně jsme se rozhodli, že vyřešíme také potřebu pietního místa pro uložení uren. To bude vytvořeno ve vstupní části hřbitova,“ uvedl starosta František Jiraský (Nestraníci). „Současně s tím do nevyužívané budovy bývalé márnice umístíme veřejné toalety a zázemí pro správu hřbitova,“ doplnil.

Kolumbárium budou tvořit dvě dlouhé zdi umístěné za branou kolmo na hlavní osu hřbitova. Přístupné budou z obou stran a budou tvořeny jednotlivými schránkami pro uložení uren. Bariéra zdí bude pohledově odlehčena průhledy v různých výškových úrovních a budou do nich zabudovány masivní dřevěné lavice pro posezení.

Nové veřejné toalety v hřbitovním domku budou přístupné z Milíčovy ulice. V další části budovy bude zázemí pro zahradníka a pro hrobníka. Celý objekt se tak stane součástí každodenního provozu hřbitova. Úpravy budou respektovat původní podobu bývalé márnice.

Letos chce Vysoké Mýto také začít stavět novou smuteční síň. Současná je předimenzovaná a není v dobrém stavu, město ji proto nechá zbourat. Náklady stavby se odhadují nejméně na 50 milionů korun.

Vloni dokončilo stavbu nového kolumbária na městském hřbitově Ústí nad Orlicí. Část v severozápadním sektoru se díky tomu rozrostla o tři desítky nových schránek na ukládání uren. Přesto je zájem pozůstalých o urnová místa stále velký.

Reklama

Doporučované