Hlavní obsah

Výstava v chrasteckém muzeu přiblíží trampské hnutí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Historií i současností trampingu se bude zabývat výstava v Městském muzeu Chrast na Chrudimsku. Výstava se koná každý rok, letos po pětasedmdesáté.

Článek

Zahajuje vernisáží 21. dubna a potrvá do 22. května. ČTK to řekl Jiří Fred Jedlička, zakladatel Mobilního trampského muzea. Tramping slavil v roce 2018 sté výročí existence a podle Jedličky jde o jednu z mála volnočasových aktivit, která přežila mnoho společenských řádů.

První osada s názvem Ztracené naděje vznikla v roce 1918 na Svatojánských proudech na Vltavě. Ve 20. letech se pak zrodil žánr trampských písní. „O trampských písních se říká, že je to nepsaná kronika tehdejší doby, co se přes den prožilo, to večer inspirovalo první trampské skladatele, aby o tom složili píseň,“ řekl Jedlička.

Ve 30. letech se staly trampské písně populární. Vydávaly se na gramofonových deskách, soubory vystupovaly v rádiu, v kabaretech i ve filmech. „Prostě tramping už se nedal vymýtit ani Kubátovým zákonem, který proklamoval, že nesezdané páry spolu nesmí sdílet noc pod širákem, ve stanu či v trampských srubech,“ řekl Jedlička. Vyhláška zemského prezidenta Huga Kubáta platila od roku 1931. Po čtyřech letech ji zrušil soud. Četníci během té doby mohli kontrolovat trampy.

Za druhé světové války trampové založili První zimní trampskou partyzánskou brigádu pod vedením Josefa Peterky. Brigáda měla své oddíly po celém území protektorátu a prováděla například sabotáže na železnici.

V 60. letech trampové hojně zakládali osady, trampské soubory, vznikl Festival trampských písní v Horním Jelení nebo festival Porta. Mobilní trampské muzeum existuje od roku 2010. Vlastní stálé zázemí zatím nikde nemá. „Mnoho trojrozměrných předmětů, archiválií, dokumentů vystavujeme různě po Česku a na Slovensku, než někde vznikne stálé trampské muzeum, kde by byl tramping uložen pro další generace,“ řekl Jedlička.

Trampové jednali na mnoha místech o vzniku muzea, nejdál pokročili v minulých letech v České Třebové na Orlickoústecku. Po komunálních volbách ale vedení města dalo přednost jiným projektům, dodal Jedlička.

Reklama

Doporučované