Hlavní obsah

Výstavní prostory Domu U Jonáše v Pardubicích budou mít informační systém

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Historický objekt, ve kterém vystavuje Východočeská galerie, bude mít informační systém a změní se také koncept expozic. ČTK to řekla ředitelka galerie Klára Zářecká, která nastoupila do funkce v lednu.

Článek

Pod vedením nové ředitelky se Východočeská galerie přestěhuje do bývalých automatických mlýnů, které navrhl architekt Josef Gočár a které hejtmanství přestavuje. Veřejnosti se již po novým jménem Gočárova galerie otevře v polovině příštího roku. Dům U Jonáše zůstane výstavním místem galerie, čekají ho podle Zářecké ale změny.

„Již jsem se s budovou seznámila, je to labyrint, v kterém je hodně výstav, které jsou obtížně dohledatelné. Pracujeme na informačním systému. Podle mého názoru by bylo vhodné, aby v celém domě bylo jedno výstavní téma a díla menšího formátu,“ řekla Zářecká k navrženým změnám v Domě U Jonáše.

Dům stojí na Pernštýnském náměstí v historickém jádru města. První zmínky o něm jsou z 15. století, později prošel dům mnoha úpravami, nejviditelnější je díky fasádě s biblickým Jonášem jeho barokní podoba. Podle Zářecké má bývalý měšťanský dům vzdělávací potenciál. „Je tam velký ateliér. Mě by se třeba líbilo, kdyby nabízel tvorbu autorské knihy nebo knižní ilustraci,“ řekla ředitelka.

Vedle změn v Domě U Jonáše bude muset galerie zajistit stěhování tisíců děl ze svých sbírek, což potrvá několik měsíců. Mlýny, jejichž přestavba bude stát 400 milionů korun, představí díla v novém a větším prostředí. „V galerii bude stálá expozice, která se mění po dvou, třech letech. Dvě patra budou pro krátkodobé výstavy,“ řekla Zářecká.

V dvoupatrovém bývalém silu bez oken bude výstavní místo zvané black box. „Uzavřené, tmavé prostory se využívají pro vystavení předmětů, které jsou citlivé na světlo,“ řekla ředitelka. Na výstavním programu galerie pracuje a představí ho později.

Galerie nově nabídne i prezenční půjčování odborných knih, což zatím nenabízela. „Dosud literatura byla jen pro zaměstnance,“ řekla Zářecká.

Reklama

Doporučované