Hlavní obsah

Žamberk chystá stavbu nové lávky, původní z roku 1910 je několik let zavřená

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Žamberk na Orlickoústecku chystá letos stavbu lávku přes Divokou Orlici. Bude replikou původní stavby z roku 1910, která je kvůli špatnému stavu několik let zavřená.

Článek

Práce na nové lávce mohou zastavit vysoké náklady, radnice je bude znát až po otevření obálek s nabídkami firem. „Revizor zakázal před několika lety veškerý pěší provoz po lávce. Začali jsme hledat řešení. Zabývali jsme se tím, jestli ji bude možné opravit, nakonec nám bylo doporučeno postavit lávku novou,“ uvedl starosta Oldřich Jedlička (ANO).

K projektu železobetonové lávky u sokolovny se Žamberk vrací opakovaně. Před lety město očekávalo, že nová lávka bude stát pár milionů korun, suma byla nakonec daleko vyšší. „Projektant nám nebyl schopný vysvětlit proč, projekt jsme ukončili a začali jsme spolupracovat s Kloknerovým ústavem při ČVUT. Jim se líbila původní lávka, ale i oni nám doporučili lávku novou, připravili hodně podobnou, takřka repliku, ale z moderních materiálů,“ řekl Jedlička.

S novým projektem město vypsalo soutěž, přihlásil se jeden uchazeč a cena byla opět hodně vysoká, zhruba 15 milionů korun. „A protože jsme neměli srovnání, rada města výběrové řízení zrušila. Do dalšího výběrového řízení se nikdo nepřihlásil, teď soutěžíme potřetí,“ řekl Jedlička.

Situace na stavebním trhu je teď složitá, narostly ceny stavebního materiálu, řekl Jedlička. „Vývoj na trhu stavebních prací jsme nemohli očekávat, že bude agrese na Ukrajině a že to bude mít dopady na stavebnictví,“ uvedl starosta. V rozpočtu na letošní rok si radnice vyčlenila na lávku 16 milionů korun, pokud firmy podají dražší nabídky, město se bude muset rozhodnout, dodal Jedlička.

Radnice bude otevírat obálky 23. května. Pokud bude cena přijatelná a tendr město dokončí, lávka by se mohla stavět na podzim. Práce potrvají asi tři měsíce. Lávka zachová původní tvar, což si lidé přáli, modernější podobu nechtěli, řekla ČTK Lenka Fránková z odboru majetku a investic.

"Je to replika původní lávky, podle požadavku Povodí Labe jsme zvýšili mostovku kvůli průchodu vody. A na koncích budou rampy, aby lávka byla bezbariérová, teď tam jsou schody. Oblouky lávky jsou stejné, bude na pohled stejná. A bude tam nové osvětlení, “ řekla Fránková.

Reklama

Související témata:

Doporučované