Hlavní obsah

Zámek v Moravské Třebové otevře 9. dubna novou expozici ve věži

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nová expozice ve věži se zaměří na šlechtice Ladislava Velena ze Žerotína, který byl významným vlastníkem panství. Expozice je začleněna do nynější prohlídkové trasy Poklady Moravské Třebové.

Článek

Ve spolupráci s historiky Městského muzea Moravská Třebová se na zámku některé místnosti přesunuly, aby byly v chronologicky správném sledu historických událostí v dějinách zámku i města. V horní části věže návštěvníci uvidí ložnici a pracovnu Ladislava Velena ze Žerotína, expozice je pojata v tradičním historickém hávu. Ve spodním patře věže je interaktivní moderní část, kde se lidé seznámí s vývojem moravskotřebovského panství a jeho držiteli kolem roku 1620.

Zámek nabízí turistům čtyři prohlídkové okruhy. Nesou jména Poklady Moravské Třebové, Středověká mučírna a alchymistická laboratoř, Jak se žilo na venkově a Geologické zajímavosti Moravské Třebové.

Zámek v Moravské Třebové patří k významným renesančním památkám ve střední Evropě. Na konci 15. století se zde jako na jednom z prvních míst v českých zemích objevily moderní renesanční prvky a na začátku 17. století vznikla tři manýristická křídla podle plánů italského stavitele.

Ladislav Velen ze Žerotína žil v letech 1579 až 1638 a byl mecenášem umění i vědy. Do Moravské Třebové zval učence, kameníky, umělce i alchymisty. Podporoval vydavatelskou činnost Jednoty bratrské, Janu Amosi Komenskému věnoval mapu Moravy.

V jeho době se městu začalo říkat Moravské Athény. Rozkvět zámku skončil po bitvě na Bílé hoře. Velen jako vůdce moravských stavů emigroval do Slezska a přišel o majetek. V exilu se připojil k odpůrcům Habsburků.

V roce 1840 zámek vyhořel, tehdejší majitel nechal část postavenou za Ladislava Velena Žerotína opravit podle původních plánů. Starší objekty přikázal ze tří čtvrtin zbourat, jedno křídlo dostalo empírovou podobu. Zámek tak z velké části vypadá jako v žerotínském období v 17. století.

Reklama

Doporučované