Hlavní obsah

Zámek v Pardubicích měl meziročně dvojnásobnou návštěvnost

Foto: Getty Images

Pardubice.

Reklama

Zámek v Pardubicích loni navštívilo téměř 43 000 lidí. Návštěvnost byla i přes covidová opatření proti roku 2020 více než dvojnásobná, uvedli zástupci památky v tiskové zprávě.

Článek

Zámek patří kraji, působí v něm Východočeské muzeum. Pořádá výstavy, divadelní představení, koncerty, komentované prohlídky, má stálé expozice. Před pandemií přišlo na zámek kolem 100 000 platících návštěvníků ročně.

Koronavirová omezení omezila provoz v první polovině loňského roku, muzeum zároveň připravovalo nové expozice. I tak se návštěvnost zvýšila. „Očekávali jsme, že dokončíme rekonstrukci, zbavíme se covidových omezení a otevřeme nové expozice. Podařilo se to zčásti. Do května jsme měli zavřeno, opozdily se stavební práce a zadrhlo se i otevření pernštejnské expozice,“ řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Úspěch ale zaznamenala nová expozice numismatiky, kterou od poloviny prosince do konce roku vidělo skoro 500 lidí. Do stálých expozic pak loni zavítalo loni přes 11.000 návštěvníků. Víc lidí se přišlo podívat do krytu civilní obrany, který je v zámeckých valech. Největším lákadlem byla vyhlídka ze zámecké věže.

„Z výstav se největší oblibě těšily Pernštejnské ženy a Evropa a Život ve věčné tmě. V předcovidových letech a před rekonstrukcí zámku jsme dosahovali návštěvnosti přes 100 000 lidí. Rozhodně je naší ambicí se s dokončovanými expozicemi i dalšími aktivitami Východočeského muzea k těmto číslům zase vrátit,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj.

Nejnavštěvovanější kulturní akcí bylo Pernštejnské hodování, kde si nejen renesanční pokrmy přišlo vychutnat přes 3 000 lidí. Rekordní návštěvnost byla i na Střílení u pernštejnských kanonů, kam zavítalo téměř 1 600 lidí. Mezi hojně navštěvované akce patřily tradičně divadelní festival Pernštejnlove a venkovní koncerty na zámku.

Reklama

Doporučované