Hlavní obsah

Centrum Plzně po dvouleté pauze obsadil hojně navštěvovaný Historický víkend

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V pátek vpodvečer se vrátila do centra Plzně jedna z nejnavštěvovanějších kulturních a zábavních akcí Historický víkend. Letos jde o 26. ročník. Akci každoročně navštěvují tisíce lidí.

Článek

Děním na scénách na náměstí a v přilehlém sadovém okruhu je letos akce přenese hlouběji do minulosti, do časů vlády Jana Lucemburského, který si Plzeňanů velmi cenil, řekla Alena Kozáková z pořádající městské Nadace 700 let města Plzně. Až do neděle jsou připravena divadelní, taneční a šermířská vystoupení, historický průvod a tradiční sobotní večerní „Vejšlap plzeňských strašidel“.

„V roce 1320 obnovil a potvrdil Jan Lucemburský veškerá privilegia Václava II., zakladatele města. To je jistě významná událost, my ovšem budeme věnovat pozornost něčemu mnohem romantičtějšímu - vrátíme se přesně o 700 let zpět do minulosti a zúčastníme se zásnub prvorozené české princezny Markéty Lucemburské s vévodou Jindřichem Dolnobavorským. Podíváme se tedy především do roku 1322,“ řekla Kozáková.

Kromě hlavní a vedlejší scény na náměstí Republiky je připravena interaktivní dětská scéna v Proluce, program nabídne i Mlýnská strouha, kde se utábořili rytíři a jejich družiny. V táboře nechybí občerstvení, kovárna či lazebna a lidé tu mohou zhlédnout jezdecké dovednosti rytířů, jejich dravce nebo psí smečku. V programech na náměstí i v Mlýnské strouze vystoupí šermířské skupiny Gotika, Invictum, Lorika, Morgana von Maxberg, Servus Bellum, taneční skupina Gloria, zahrají například kapely Dei Gratia, Elthin, Miritis a Strašlivá podívaná. Nechybí ani středověké tržiště, kejklíři, vlajková nebo ohňová show.

V sobotu projdou centrem města dva průvody - odpoledne to bude historický a folklorní průvod s praporečníky, bubny, trubači, sokolníky, psovody a urozenými rytíři a dámami na koních, večer půjde průvod strašidel. „Tradiční součástí Historického víkendu je sobotní Vejšlap plzeňských strašidel, kterému bude předcházet jejich rej na náměstí. Strašidla jsou fenoménem akce a Plzeň dokonce drží rekord v jejich počtu na jednom místě, a to z roku 2009, kdy se jich potkalo 4402,“ uvedla Kozáková. Po sobotním reji, průvodu strašidel a hlavním večerním představení bude následovat na náměstí pyromuzikál.

Reklama

Související témata:

Doporučované