Hlavní obsah

Divadlo Alfa v Plzni hraje pro děti maňáskový western

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Do světa indiánů, pistolníků, saloonů, širých plání a bizoních stád na konci 19. století zve dětské diváky plzeňské Divadlo Alfa v nové maňáskové inscenaci Pádístepí, náčelník Bizonů.

Článek

Zatímco pro dospělé tvůrce a herce je western vzpomínkou na dětství a mnohdy i splněným klukovským snem, dnešní děti většinou tento žánr vůbec neznají, řekl dnes novinářům režisér a umělecký šéf divadla Tomsa Legierski. Hru pro děti od osmi let, ale i pro dospělé, pro Alfu napsali Blahoslav Fajmon a Martin Marek. Autorem scény i tradičních maňásků je dvorní výtvarník Alfy Ivan Nesveda.

Pádístepí, náčelník Bizonů“ je příběh indiána, posledního ze svého kmene. Dostane tři úkoly od Kojota, důležité postavy indiánské mytologie. Má postavit týpí, zplodit syna a zasadit totem. Při naplňování poslání ale narazí na spoustu problémů, které mu servíruje proradný kmen Komančů a desperát Pedro se svými kumpány. „Pádístepí má ambice zábavné rodinné inscenace a kromě zábavy nabízí také jedno důležité poslání - že někdy je lepší vzdát se bohatství a požitků, pakliže mohu získat něco mnohem cennějšího. Třeba jako osamělý poslední Bizon rodinu a život ve volné prérii bez rušivého elementu otravných a bezohledných hrabivců,“ dodal Legierski. Režírování čistě maňáskové hry pro něj bylo premiérou.

Pro co nejbližší kontakt je Nesvedova scéna na jevišti a přímo na jevišti sedí i publikum. Takové uspořádání se Alfě osvědčilo u předchozích úspěšných her Tři mušketýři nebo Pozor, Zorro! Pro hru vytvořil výtvarník přes dvě desítky maňásků, kromě lidských postav účinkuje i šest koní, svišti, kojot či stádo bizonů.

„Maňásek je disciplína, která je ze všech loutek, které existují, nejakčnější. Maňásek, to je taková loutková groteska, takový loutkový Chaplin nebo Frigo, protože s ním se dají dělat rychlé pohyby, rychlé akce a je to přesně o tom načasování jako při groteskách. Je to o dokonalém čase vtipu, akce. Je to taková zkratka a těm indiánům to sluší. My tam máme dlouhé táhlé pohledy herců, harmoniku. To jsme si chtěli užít a dětem předat,“ řekl loutkář a představitel zlotřilého Pedra Petr Borovský. Ve hře dále hrají Petr Vydarený, Dolores Martina J. Hartmannová, Lenka Lupínková, Dan Horečný, Tomáš Jereš a Robert Kroupar.

Reklama

Související témata:

Doporučované