Hlavní obsah

Do zámeckého parku v Plzni - Křimicích se vrací ochotnický divadelní festival

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Do zámeckého parku rodiny Lobkowiczů v Plzni - Křimicích se od čtvrtka do soboty vrátí tradiční divadelní festival Divadlo na zámku.

Článek

Ochotnický divadelní spolek Jezírko zde letní představení pod širým nebem hraje letos podvaadvacáté. Letos je ale přehlídka zkrácená na tři dny, v minulosti byla i čtrnáctidenní. Kvůli lockdownu, karanténám a dalším opatřením proti koronaviru se herci v uplynulých letech nemohli scházet a nestihli tak nazkoušet nové hry, řekla dnes ČTK Michaela Adámková z Jezírka.

Pandemií koronaviru je poznamenaná i premiérová inscenace Ani za milion. „Je to taková hodně vtipná konverzační komedie s krimi zápletkou a hrajeme to pouze ve dvou. Začali jsme to zkoušet s mým mužem, když byla covidová karanténa a nemohli jsme se s nikým jiným sejít,“ řekla Adámková. Na programu je také satirická komedie jejího manžela Audit ovčí stolice o politicích, kteří přijedou na venkov a snaží se tam řešit venkovské problémy po svém. Přehlídku uzavře komedie Antonína Procházky Přes přísný zákaz dotýká se sněhu. Večerní komedie v romantickém prostředí zámeckého parku doplní dvě odpolední představení pro děti.

Divadelní spolek Jezírko patří podle Adámkové k nejstarším ochotnickým souborům v Plzeňském kraji. Založen byl v roce 1916 a základnu má nyní v plzeňském kulturním domě Šeříkovka a v sokolovně v Koterově. „V současné době je tam 20 až 30 aktivnějších členů, ale členská základna čítá víc než 50 lidí, kteří nás podporují a když se hraje nějaká větší hra, tak si jdou zahrát vílu nebo nějakou jinou malou roli,“ uvedla Adámková. V normální sezoně podle ní ochotníci z Jezírka odehrají na různých místech až kolem 30 představení ročně, v posledních dvou letech poznamenaných pandemií ale ochotníci mohli odehrát jen mezi pěti a deseti hrami za rok.

V přírodní scenérii křimického zámeckého parku v minulosti ochotníci zahráli například Sen noci svatojánské od Williama Shakespeara, Lucernu Aloise Jiráska, Slaměný klobouk od Miroslava Horníčka či komedii Vladimíra Renčína Nejkrásnější válka.

Reklama

Související témata:

Doporučované