Hlavní obsah

Kardiologickým stacionářem FN Plzeň prošlo 10 tisíc lidi ohrožených infarktem

Foto: Profimedia.cz

Infarkt. Ilustrační foto.

Reklama

Už deset tisíc pacientů po infarktu nebo ohrožených infarktem prošlo za 13 let stacionářem Kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň, aby zde podstoupili srdeční katetrizaci.

Článek

V případě, že se neobjeví komplikace, mohou pacienti stacionáře opustit nemocnici do domácího ošetřování ještě v den zákroku. O stacionáři, kde se katetrizace dělají, se píše i v amerických učebnicích kardiologie a podle jeho vzoru se postavily desítky podobných pracovišť v řadě zemí v Evropě i v zámoří, uvedla nemocnice na svých internetových stránkách.

Kardiologická klinika FN Plzeň je superspecializované pracoviště, kde se starají o pacienty z celého Plzeňského kraje i ze sousedních regionů. „Máme 130 zaměstnanců, to je vysoce erudovaný tým lékařů a sester, který se stará o tyto pacienty,“ řekl přednosta kliniky Richard Rokyta.

Chloubou kliniky je podle zástupce přednosty Iva Bernata právě kardiologický stacionář, kde se ročně provádějí stovky srdečních katetrizací. Jde o vyšetření a léčbu věnčitých tepen. Při intervenční léčbě ischemické choroby srdeční zde kardiologové zavádějí do věnčitých tepen výztužku, takzvaný stent, který rozšíří zúžené místo. Přes 15 let dělají tento zákrok neinvazivně přístupem z levého zápěstí. Před třemi lety ho jako první v Česku provedli i ze hřbetu levé ruky. „Je to proto, že pacienti jsou z 90 procent praváci a v rámci minimálně invazivní zátěže pacienta provádíme výkony jak akutní, tak plánované tímto přístupem,“ řekl Bernat.

Desetitisícím pacientem kardiologického stacionáře se v červnu stal muž, který podstoupil na kardiologické klinice opakované zákroky. „Já už jsem tu potřetí, protože mě v březnu postihl slabší infarkt, v květnu jsem byl na zákroku tohoto typu, ale s hospitalizací, a potřetí je to v tom stacionárním režimu. Řekl bych, že ten je asi ze všech nejlepší, je to z hlediska času velmi komfortní, protože člověk přijde ráno a v případě žádných komplikací odpoledne odchází,“ popsal pacient.

„Za těch 13 let jsme propustili 90 procent pacientů ještě týž den domů, z těch 90 procent se nám nikdo nevrátil, čili z tohoto pohledu žádné komplikace po tom propuštění v domácí péči nenastaly,“ řekl o stacionáři Rokyta. Zhruba jeden z deseti pacientů ale musí v nemocnici zůstat, například kvůli těžkému nálezu, který je třeba bezprostředně řešit třeba kardiochirurgickým výkonem, doplnil.

Reklama

Související témata:

Doporučované