Hlavní obsah

Na sádkách v Plzni si mohou lidé koupit kromě kaprů jesetery, ryby bez kostí

Foto: Shutterstock.com

Jeseter (ilustrační foto).

Reklama

Na sádkách v Plzni si mohou lidé koupit na Vánoce kromě kaprů také jesetery, ryby bez kostí. Jejich největší chov v ČR provozuje místní rybář Jan Mikač s manželkou v bývalé úpravně vody v pronajatém areálu v bývalé úpravně vody.

Článek

Chovají jich tam desetitisíce v sedmi druzích. V bazénech, kde protéká voda z řeky Úhlavy, jsou také pstruzi, siveni, štiky a sumci. Lidé se postupně učí jesetery jíst, už si je zvykli kupovat celoročně i na Vánoce, hodně jezdí restaurace, rozjednaná je i Praha, řekl dnes ČTK Mikač. V chovu jeseterů vidí budoucnost. V rozlehlé úpravně, která byla postavená před 96 lety, si mohou lidé také ryby sami chytit a nakrmit je.

„Když jsme tu v roce 2012 začínali, tak jsme měli pstruhy a siveny, postupně jsme si je sami začali vytírat. Ale jak je přes léto voda v řece hodně teplá, protože se otepluje a je jí málo, tak 25 stupňů není pro pstruhy dobře. Takže jsme změnili rybu a děláme tu primárně jesetery,“ uvedl. Jeseteři, kteří potřebují čistou vodu, bez problémů zvládnou velmi nízké i vysoké teploty. Přizpůsobili se, pamatují ještě dinosaury, řekl Mikač. Hodně je jich v Asii, Rusku i Kanadě. Jesetery jedí lidé v Rusku, Číně, Itálii, ale třeba i v Polsku.

V sádkách jsou jeseteři malí, kteří plavou i v Moravě a Dyji, dále jeseteři bílí, ruští, hvězdnatí, albíni, vyzy a hnědí sibiřsští, kteří se primárně prodávají na konzumaci do restaurací i domovů. Další druhy si kupují lidé do jezírek. Jeseter malý se dožívá 25 let, ostatní druhy až 60 let.

„Mezi českou populací není jeseter moc známý, patří mezi dražší ryby a receptů není tolik. Ale je strašně fajn v tom, že má luxusní maso a nemá kosti. Páteř a žebra jsou chrupavka,“ řekl Mikač. Kapra, kterého si chovatel vozí z jižních Čech, prodává za 145 Kč/kg, jeseter stojí 428 Kč/kg, stejně jako štika. Nejčastěji se kupují dvoukiloví. Vzhledem ke zdražení elektřiny, granulí a poplatků za odtékající vodu musel chovatel zdražit kilogram jesetera o více než 30 Kč/g. Vinou covidu a války na Ukrajině chodí lidí z ulice méně, jsou už tři roky strašeni zdražováním, uvedl.

„Jesetery si nevytíráme sami, vozíme si jikry nebo rozkrmený plůdek, protože na výtěr musíte mít starou rybu, u některých druhů až 25 let, kterou zatím nemáme,“ řekl Mikač. Výhledově s tím ale počítá.

V unikátní budově, která je v ČR už jen v Praze Podolí, je 49 bazénů, z nichž jsou už dvě třetiny zaplněné 27 druhy ryb, z 90 procent jesetery. V rozdělovací nádrži, dlouhé 100 metrů, mohou lidé sami chytat a rybáři jim poradí.

Mikač je bývalý závodní sportovní rybář. K začátkům chovu ve staré úpravně uvedl, že byl ve správnou dobu na správném místě. „A asi jsem byl dostatečně šílený na to do toho jít,“ dodal. Městská vodárna před deseti lety oslovovala produkční rybáře, jestli by si objekt nepronajali na chov ryb.

Reklama

Doporučované