Hlavní obsah

Největší investicí Plzně bude příští rok dostavba vědeckotechnického parku

Foto: Getty Images

Plzeň.

Reklama

Největší investicí města Plzně v roce 2022 bude vědeckotechnický park TechTower, který vznikne přestavbou bývalých kasáren a pivovaru Světovar.

Článek

Město na něj vydá 329 milionů korun, což stvrdilo pondělní zastupitelstvo při schvalování rozpočtu. Stavba za více než 570 milionů korun by mohla být hotová do konce příštího roku, možná se přehoupne do roku 2023, řekl ČTK radní pro ekonomiku David Šlouf (ODS).

TechTower, s jehož budováním začalo město loni na jaře, má motivovat mladé, aby v Plzni zůstávali, zakládali firmy a realizovali nápady. Na současnou největší investici města půjde z fondů EU 180 milionů Kč. „Vědeckotechnický park pro start-upy a inovativní firmy bude také místem, kde se budou lidé setkávat a inspirovat,“ řekl primátor Martin Baxa (ODS). Součástí areálu, jemuž dala jméno 32 metrů vysoká vodárenská věž, bude bazén k testování podvodních robotů. Přestavbou procházejí sedmipatrové ležácké sklepy s věží a správní vila.

Areál Světovar vznikl na konci první světové války jako konkurence Prazdroji. Tehdy šlo o nejmodernější pivovar v Rakousku-Uhersku. Ležácké sklepy byly vybudovány z kvalitního železobetonového skeletu s klenbovými skořepinami a cihlovými vyzdívkami. Všech jeho předností využili Tereza Vojtěšková a Milan Varvařovský, autoři architektonického řešení TechToweru.

„Ležácké sklepy jsou ze dvou částí. V nižší části je nádherná původní hala. Stačilo jen navrhnout velkorysý venkovní nástup a vytvořit nádvoří. Ve vyšší části objektu je původní dělení dané skeletem, a tak se nabízelo rozdělení na kanceláře. Konstrukce domu dovolila vložit patro navíc,“ uvedla Vojtěšková. V přízemí vily bude školka, v prvním patře kanceláře správy informačních technologií města (SIT), podcastové studio a kanceláře pro start-upy i k pronájmu.

Ředitel SIT Luděk Šantora věří, že v TechToweru vznikne komunita mladých lidí, kteří se stanou špičkovými odborníky a zakladateli start-upových firem. SIT už roky zřizuje Centrum robotiky pro technické vzdělávání dětí. Na něj navazuje projekt SIT Port, který se formou projektů věnuje mládeži od 16 let. Talenti mohou pokračovat třeba právě v TechToweru.

Architekti do objektu zabudovali bazén a celý ho prosvětlili. Deset metrů hluboký bazén bude sloužit k testování podvodních dronů a robotů. V sousední budově bude polygon pro podzemní, pozemní a vzdušné testování robotů. „Zájem o tento typ testovacích prostor je opravdu velký. Povedlo se nám propojit se s americkým standardizačním institutem a získali jsme od něj dokumentaci pro testovací dráhy i metodiku. Prostory budou sloužit k testování i k výcviku práce s roboty v integrovaném záchranném sytému,“ dodal Šantora.

Reklama

Doporučované