Hlavní obsah

Nová cyklostezka podél Mže v Plzni umožní cyklistům vyhnout se silnici

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nový úsek cyklostezky v nivě řeky Mže mezi obvody Křimicie a Malesice umožní v Plzni chodcům a cyklistům vyhnout se již poměrně frekventované silnici od Kalikovského mlýna do Malesic.

Článek

Město vybudovalo 1,5 kilometru dlouhou cyklostezku za osm milionů korun, zhruba šest milionů korun pokryje evropská dotace. Na tento úsek by později měl navázat další, který dovede cyklisty po stezce až do Města Touškova. „Silnice od Kalikovského mlýna do Radčic, Malesic a Města Touškova je už dost frekventovaná, a tak se snažíme vytvořit příjemnou a rychlou alternativu pro jízdu na kole při řece do práce či do školy,“ uvedl Jan Hakl, který má v městské organizaci Správa veřejného statku na starosti veřejnou dopravu a cyklodopravu. Celkem 1450 metrů nové stezky, která vede v těsné blízkosti řeky, má asfaltový povrch a šířku tři metry. S jejím vznikem v záplavovém území souhlasilo Povodí Vltavy. Jeho auta mají na stezku povolený vjezd.

„S nápadem vytvořit pěknou cyklostezku při řece z Křimic do Malesic jsme přišli už v roce 2017, kdy jsme nechali zpracovat studii, kterou jsme pak předali Správě veřejného statku, která zadala projekt. Chtěli jsme tím navázat na takzvanou kolejovou cestu, která dvěma betonovými pásy spojila podél řeky Radčice s křimickou pláží, a na cestu vybudovanou kolem ní. Tento nový dokončený úsek stezky pokračuje jen asi 200 metrů za ni,“ popsal křimický starosta Vít Mojžíš (Plzeňská aliance- Křimice).

O vybudování stezky měl zájem i obvod Malesice, který podle svého starosty Aleše Tolara (STAN) plánuje na několik míst s hezkým výhledem na řeku umístit ještě lavičky.

„Nový úsek má sloužit jak rekreačním cyklistům, tak těm dopravním. Právě ti volí rádi cestu podél vody, protože je díky své nenáročnosti rychlá. Úsek podél Mže z Křimic do Malesic je navíc velice příjemný, na mnoha místech se otevírají krásné pohledy na řeku, které si jistě užijí i ti, kteří se po stezce vydají pěšky,“ poznamenal primátorův náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Stezky podél řek a potoků jsou podle primátora Pavla Šindeláře (ODS) v Plzni velmi oblíbené, protože je zvládne každý chodec i cyklista. „Jsou vedené ve velmi mírném, takřka rovinatém, terénu. Plzeň má celou síť obdobných komunikací podél řek a stále ji vylepšuje. Takzvané Plzeňské greenways se novým úsekem rozšiřují až k jednomu z nejmladších obvodů - do Malesic,“ dodal primátor.

Reklama

Související témata:

Doporučované