Hlavní obsah

Nová kniha představuje 12 šumavských příběhů v komiksech

Foto: Profimedia.cz

Šumava. Ilustrační foto.

Reklama

Příběh osídlování Šumavy i soužití Čechů a Němců, vyprávění o Schwarzenberském plavebním kanále, kůrovcových kalamitách, o řece Vltavě, o národních parcích či o slavných Šumavanech přináší nová kniha Příběhy ze Šumavy v komiksech.

Článek

Ve 12 komiksových příbězích se snaží zpřístupnit zejména dětem přitažlivou a přístupnou formou milníky z regionální historie.

„V našem nakladatelství si už delší čas uvědomujeme, že děti se nemají možnost pořádně dostat k regionální historii. Znají rok 1492, rok 1621. Znají, jaké události se staly na druhém konci planety, ale nevědí, co se stalo v údolí, kde žijí,“ přiblížil důvody vzniku knihy autor námětu a textové části Radek Drahný. Příběhy se autoři rozhodli zpracovat formou komiksu, k němuž mají děti blíže než k obsáhlému psanému textu. „Dnes děti moc nečtou, dívají se tablety, telefony a počítače a dostat je ke čtení sáhodlouhých regionálních elaborátů se asi málokomu podaří. Komiksy víme, že fungují, pomáhají čtenáře nasměrovat k zájmu o téma a případně k podrobnějšímu studování toho, co je v komiksu zaujme,“ poznamenal.

Při výběru témat se autoři zaměřili na historické osídlování a kolonizaci Gabrety, jak Šumavu označovali Keltové, na život na středověké obchodní Zlaté stezce a na soužití Čechů a Němců i na poválečné události na Šumavě. Nechybí ani vyprávění o spisovateli Karlu Klostermannovi, přezdívaném básník Šumavy, a o jedné z jeho románových postav - šumavském obrovi a silákovi nazývaném Rankl Sepp. Čtenáři se dozvědí také o legendárním Králi Šumavy, který po komunistickém převratu v roce 1948 převáděl uprchlíky přes česko-německé hranice.

„Jsou to neuvěřitelné příběhy, které když děti nedostanou vhodně zprostředkované, najdou si k nim cestu možná až ve středním věku nebo vůbec. Chceme ukázat, že nemáme pouze Kolumba nebo Ludvíka XIV. , ale že máme i velmi silné české příběhy a velmi silné české osobnosti, které ovlivňovaly život ve svém regionu, ale často ho i přesahovaly,“ doplnil Drahný. Kniha vznikla s pomocí šumavských historiků či pracovníků českého i bavorského národního parku. Podobnou knihu komiksových příběhů mají už Krkonoše, připravuje se také pro Orlické hory.

Reklama

Doporučované