Hlavní obsah

Obyvatelé Kolovče u Domažlic budou 26. února hlasovat o větrných elektrárnách

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Kolovče se 26. února v referendu rozhodnou, zda chtějí, aby na okraji městyse vyrostly dvě větrné elektrárny. Plánuje je tam karlovarská firma meridian Nová Energie s.r.o. Část obyvatel 150 metrů vysoké stožáry nechce.

Článek

Investor nabízí Kolovči finanční kompenzace. Zastupitelstvo a vedení městyse chce odpovědně rozhodnout legitimní formou podle toho, jak se v místním referendu vyjádří většina občanů.

Referendum se mělo konat už počátkem loňského prosince, ale muselo být odloženo kvůli nouzovému stavu. „Bude se konat o v sobotu 26. února od 08:00 do 18:00 v budově úřadu městyse,“ uvedl starosta Václav Pergl (za STAN). O termínu rozhodli ve čtvrtek večer zastupitelé Kolovče. Plebiscit bude platný, pokud se ho zúčastní minimálně 35 procent z více než 800 oprávněných voličů.

Starosta žádá na webu obyvatele, aby jich přišlo k urnám co nejvíce. „Přijďte, prosím, pokud možno všichni vyjádřit hlasováním svůj názor na to, zda nabízený projekt výstavby dvou větrných elektráren v Kolovči podpořit a přijmout do rozpočtu nemalou finanční kompenzaci využitelnou pro rozvoj naší obce,“ uvedl. Bližší informace k projektu obdrželi lidé do schránek už loni v listopadu a dokumenty jsou i na stránkách městyse.

Podle informací investorské firmy má být výška tubusu elektrárny 150 metrů, délka listu 75 metrů a výkon 4,3 MW. Větrníky, jejichž stavba trvá asi měsíc, by po dobu minimálně 20 let stály asi kilometr od obce. Stálý zábor má být pro oba tubusy 2000 metrů čtverečních. S vlastníky pozemků začne investor jednat až po vyjádření obce. Po ukončení životnosti a likvidaci elektráren uvede pozemky do původního stavu.

Pokud obec projekt schválí, dostane při uvedení vrtulí do provozu jednorázově dva miliony korun a každoročně pak kompenzace po dobu provozu elektráren, v součtu 21 milionů Kč. Peníze by šly na rozvoj, krytí většiny nákladů na systém odpadů a spolkům a sdružením.

Dvě stejně vysoké elektrárny už fungují tři roky v Plzeňském kraji v Damnově, části města Bor na Tachovsku. Vedení obce, veřejnost a spolky v místě s výstavbou souhlasily a nemají s provozem zásadní problémy, uvádí se na webu městyse Koloveč. V kraji stojí od roku 2013 ještě padesátimetrový větrník u Dožic na jižním Plzeňsku. Další plány jsou ve Stříbře a v nedalekém Kostelci. V regionu už se jednou konalo referendum o stavbě tubusů, a to v březnu 2014 ve Střížovicích na Plzeňsku, v němž lidé větrníky odmítli.

Reklama

Doporučované