Hlavní obsah

Plzeň 17. ledna zvolí nového primátora, Baxa se stal ministrem kultury

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Martin Baxa.

Reklama

Nového primátora by měli 17. ledna zvolit na jednání zastupitelé Plzně. Dosavadní primátor Martin Baxa z ODS se totiž stal ministrem kultury v nové vládě a post v čele města opustí.

Článek

„Na programu jednání jsou personální změny, tedy i nová volba primátora,“ řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková. ODS zatím jméno kandidáta neoznámila, o návrzích bude rozhodovat ve čtvrtek.

Baxa, který byl primátorem v letech 2010 až 2014 a poté od podzimu 2018 už loni v listopadu při oznámení nominací na členy vlády premiéra Petra Fialy uvedl, že pokud bude jmenování ministrem, primátorského křesla se vzdá. „Osobně jsem jednoznačně přesvědčen, že funkci ministra a primátora nelze vykonávat současně, a proto funkci v nejbližší možné době předám svému nástupci,“ uvedl tehdy v prohlášení Baxa.

Podle koaliční dohody připadá ODS na magistrátu post primátora. „Ve čtvrtek zasedá zastupitelský klub ODS, který bude rozhodovat o návrzích,“ sdělil dnes Baxa ČTK. Předseda zastupitelského klubu ODS, radní David Šlouf, dnes ČTK řekl, že klub bude rozhodovat nejen o nominaci na primátora, ale také o rozdělení kompetencí radních a o doplnění rady o nového radního. Jméno, které na primátora navrhne, zatím nechtěl sdělit.

V úvahu připadají současní členové městské rady z ODS - tedy Šlouf, který má na starosti majetek, finance a bytovou politiku města, nebo technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Neoficiální zákulisní informace zmiňují jako budoucího primátora čtyřicetiletého Šindeláře.

Pozici v čele města Baxovi v roce 2018 zajistila koaliční dohoda mezi ANO, která volby vyhrála, ODS, TOP 09 a ČSSD. Tyto čtyři strany mají v zastupitelstvu se 47 členy celkem 33 hlasů. Baxa byl jediným kandidátem na primátora. Jeho zástupcem, prvním náměstkem primátora, je krajský předseda ANO Roman Zarzycký. V zastupitelstvu města má ODS 13 zástupců. ODS je v Plzni nejúspěšnější stranou. Na vedení města se podílí déle než 20 let, primátora měla nepřetržitě kromě jednoho čtyřletého volebního období od roku 1994.

Reklama

Související témata:

Doporučované