Hlavní obsah

Plzeň postaví pro dobrovolné hasiče v Koterově sociální a provozní zázemí

Foto: HSZ ČR

Hasiči u požáru.

Reklama

Nový objekt, který bude sloužit jako sociální a provozní zázemí, pro garážování auta i pro uskladnění drobné hasičské techniky, chce pro dobrovolné hasiče v části Koterov postavit plzeňský obvod Slovany, pod nějž Koterov patří.

Článek

Odhadované náklady na novou stavbu budovy jsou asi 9,5 milionu korun, město požádá o dotaci, pokud bude úspěšné, dotace mohou pokrýt většinu nákladů na stavbu. Z dotace ministerstva vnitra by mohlo město získat maximálně 4,5 milionu korun a pokud uspěje u ministerstva, má šanci získat i třímilionovou dotaci z rozpočtu Plzeňského kraje. Slovanský obvod ve svém rozpočtu na stavbu připraví dva miliony korun. Akci není potřeba předfinancovat.

Novostavba je navržena podle dochovaných záznamů o historické budově, která v těchto místech dříve stávala, jako přízemní objekt s obytným podkrovím. Půdorysem kopíruje původní historický objekt. „Při výstavbě budou použity místně tradiční materiály a principy, a to zejména s ohledem na existenci památkové rezervace,“ řekl ekonomický náměstek primátora David Šlouf (ODS).

Hasiči totiž v Koterové sídlí na Koterovské návsi, která je památkově chráněnou ukázkou dobře dochované typické klasicistní lidové vesnické architektury 19. století. Novostavba bude sloužit jako sociální a provozní zázemí areálu, v jižní části bude garáž pro drobnou hasičskou techniku s vjezdem v jižní štítové stěně. Ve střední části objektu bude chodba se schodištěm do podlaží se šatnou, umývárnou, toaletami. V dalším podlaží bude kuchyňka, kancelář velitele a místnost pro odbornou přípravu mužstva.

Na stavbu je už vydané platné územní rozhodnutí a stavební povolení. „Předpokladem je, že na rozhraní třetího a čtvrtého čtvrtletí 2023 bude stavba připravena k realizaci,“ doplnil Šlouf.

Sbor dobrovolných hasičů v Koterově byl založen před 110 lety. Hasiči mají každý měsíc několik zásahů, jezdí k požárům, likvidaci obtížného hmyzu, poměrně často také zasahují při čerpání vody ze zatopených silnic či pozemků.

Reklama

Doporučované