Hlavní obsah

Plzeň rozsvítila vánoční strom na náměstí, kvůli koronaviru opět omezila program

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rozsvícením vánočního stromu na náměstí Republiky Plzeň zahájila advent. Akci stejně jako loni nedoplnil kulturní program a rozsvícení stromu se vysílalo on-line na internetu a v lokálních televizích.

Článek

I když město vyzvalo Plzeňany, aby raději událost sledovali z domova, řada lidí si cestu na náměstí našla. Kromě rozsvíceného vánočního stromu adventní čas připomíná i betlém, nasvícený kolotoč a velké ruské kolo, Kvůli nařízení vlády ale už od pátku potemněla víc než stovka stánků adventního trhu. Do plzeňských ulic dnes vyjela také nově nazdobená vánoční tramvaj.

Slavnostně ozdobenou jedli obrovskou, kterou letos městu věnovali majitelé ze zahrady v Zahrádce na Karlovarsku, rozsvítil za zvuku zvonů ze sousední katedrály plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) a biskup Tomáš Holub. „Já se nevzdávám toho i v tento poměrně obtížný okamžik vnímat nadcházející adventní čas jako čas radosti a naděje a pevně věřím, že týdny, které máme před sebou, si dokážeme najít čas pro sebe, své blízké a vnímat atmosférou. Moje naděje je také spojena s tím, že snad osobní odpovědnost, snad očkování, snad nějaká vzájemná sounáležitost přispějí k tomu, že nebudeme svědky toho, co jsme zažili na jaře,“ řekl Baxa.

Holub věří, že tak jako trvalo dlouhou dobu obtížné putování Panny Marie a Josefa z Nazareta do Betléma, a přesto bylo zakončeno radostnou událostí, i nyní máme naději, že věci mohou směřovat k dobrému konci. „Věřím že v adventu budeme směřovat k Vánocům s uvědomím, že krásné věci znamenají také někdy putování něčím náročným. Věřím, že to bude putování, které potěší naše srdce, naši duši i naše vzájemné vztahy,“ řekl biskup.

Patnáctimetrovou jedli zdobí i letos LED světla a světelné ornamenty v bílé barvě. Lidé opět hlasovali v anketě o dozdobení stromu. Mohli vybírat ze čtyř variant. K základní výzdobě, která sestává z pěti kilometrů řetězů, 50 světelných a 300 dalších nesvítících ozdob, přibyly letos velké a malé svítící hvězdy. Loni lidé v anketě vybrali na dozdobení stromu motiv sněhové vločky.

Městská organizace Správa veřejného statku má na instalaci celé vánoční výzdoby ve městě, včetně montáže a demontáže vánočního stromu, v rozpočtu 1,5 milionu korun. Od roku 2019, kdy byla pořízena nová výzdoba na vánoční strom, si část výzdoby, kterou lidé vyberou v anketě, město pronajímá jen na jednu sezonu. Nové světelné prvky za asi 700.000 korun letos dostala také Klatovská třída.

V podvečer začala městem také jezdit vánoční tramvaj Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Na výzdobě se pracovalo týden. Kromě celoplošného polepu, na kterém jsou letos zachyceny vánoční tradice, jako je zpívání koled, vánoční kapr, pečení cukroví nebo posílání dopisů Ježíškovi, je tramvaj ozdobena 2000 světel. Vyzdobený je i interiér. „Vánoční tramvaj je mezi našimi cestujícími velice oblíbená a každý rok registrujeme enormní množství pozitivních ohlasů. Myslím si, že především v této nelehké době je důležité šířit radost a pozitivní náladu, proto jsme se rozhodli, že neporušíme tradici a tramvaj vypravíme i v letošním roce,“ řekl první náměstek primátora a předseda představenstva PMDP Roman Zarzycký (ANO). Dnes jezdí tramvaj na speciální trase, od pondělí bude cestující vozit na pravidelných linkách 2 a 4.

Reklama

Doporučované