Hlavní obsah

Plzeň si připomene desáté výročí úmrtí Václava Havla čtením jeho proslovů

Foto: Profimedia.cz

Václav Havel.

Reklama

Desáté výročí úmrtí Václava Havla si 18. prosince v kulturním centru Moving Station připomene Plzeň. Při vzpomínkovém odpoledni nazvaném „A nebuďte smutnej, Vaňku!“ se budou číst Havlovy klíčové proslovy.

Článek

Protože Havel by v říjnu oslavil 85. narozeniny, bude jeho texty číst mezi 16:00 a 21:00 celkem 85 dobrovolníků. Ode dneška také vyjely do ulic Plzně vozy městské hromadné dopravy polepené Havlovými citáty.

Zájemci se mohou hlásit k dobrovolnému čtení úryvků Havlových textů, které jim pořadatelé předem připraví. Celé čtení a doprovodný kulturní program budou on-line přenášet facebookové profily pořadatelů. Jedním z čtenářů bude také plzeňský primátor a kandidát na ministra kultury Martin Baxa. Havlův život byl podle něj naplněn neustálými až neuvěřitelnými zvraty. Byl jedním z tvůrců Charty 77, několikrát vězněný disident, zásadní osobnost sametové revoluce v roce 1989 a nakonec i první prezident České republiky. „Přesto i v těchto zvratech lze vypozorovat kontinuitu jeho myšlení a postojů. Sám o tom řekl se svou obvyklou sebeironií, že dějiny tomu tak chtěly. Že nikdy nechtěl být dobrodruh, a přesto prožil tak dobrodružný život. Je a ještě bude o něm napsáno mnohé. Jeho život, dílo, odkaz a myšlenky jsou a budou zkoumány, ohledávány, citovány,“ řekl Baxa.

Kulturní program k Havlově výročí potrvá pět hodin. „Mezi jednotlivými projevy vystoupí v hudebních blocích například písničkáři Jan Burian, Jana Kozůbková a BioMasha, šansoniérka Olga Pašková a se svými texty slameři vystupující pod jmény Anatol Svahilec a Tukan. Program také připomene místa spjatá s Václavem Havlem v Plzni. Celým odpolednem provedou Jan Anderle, Kristýna Franková, BioMasha a Jana Kozůbková,“ uvedl za pořadatele ředitel Moving Station Roman Černík. Nebude chybět ani svařené víno a polévka uvařená podle receptu z kuchařky Václava Havla.

Moving Station vyzývá zájemce, aby se přihlásili mezi 85 čtenářů, kteří přečtou z předem vybraných proslovů. Čtení jednoho úryvku potrvá dvě až tři minuty. „Osmdesáti pěti hlasy chceme symbolicky vzpomenout na Havlovy názory a pohled na svět, který jako politik a dramatik zastával, a to přesně deset let od jeho úmrtí,“ doplnil Černík. Přihlášky jsou možné přes registrační formulář dostupný on-line.

Havlovy citáty ode dneška projíždějí veřejným prostorem Plzně také na deseti tramvajích a deseti trolejbusech. Václav Havel je čestným občanem města Plzně a nositelem plzeňské Ceny 1. června. V sadovém okruhu ho připomíná Lavička Václava Havla, na venkovní zdi Věznice Plzeň je umístěna pamětní deska připomínající Havlovo věznění na Borech mezi červencem 1981 a lednem 1983.

Reklama

Související témata:

Doporučované