Hlavní obsah

Plzeň věnovala vyřazené počítače na výuku dětí v Malém Tibetu na severu Indie

Foto: Kevin Frayer , Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pětadvacet vyřazených, plně funkčních počítačových sestav věnovala Plzeň na výuku dětí ve vesnici Mulbekh v takzvaném Malém Tibetu na severu Indie.

Článek

Město se tak zapojilo do projektu Česká věda do Malého Tibetu, jenž letos dostaví a vybaví školní budovu s učebnami fyziky, chemie, biologie a výpočetní techniky. Projekt realizuje nezisková organizace Brontosauři v Himálajích. Organizace hledá i dobrovolníky, kteří by v létě na místo odjeli předat tamním učitelům své zkušenosti a znalosti v odborných předmětech, informovala dnes ČTK Eva Kriegerová z plzeňského magistrátu.

„Darování počítačů schválili plzeňští zastupitelé loni v květnu. Hodnota 25 počítačových sestav byla tehdy téměř 90 000 korun,“ uvedl náměstek primátora David Šlouf (ODS). Vyřazenou výpočetní techniku starší šesti let, která je plně funkční, ale o kterou nemají zájem školy, školní družiny ani veřejnost, by město muselo jinak ekologicky zlikvidovat. „To nám přišlo velmi neefektivní, neboť pro základní uživatelskou práci budou počítače ještě několik let dostačující. Kromě toho jsme pokryli i požadavky spojené s distanční výukou na základních školách a tato technika by už neměla v prostředí města využití,“ řekl Bohuslav Horais z organizace Správa informačních technologií města Plzně.

Není to poprvé, co Plzeň darovala vyřazené počítače na humanitární projekty v zahraničí. Například v roce 2019 poslalo město přes 70 funkčních počítačů, komponenty pro datovou síť, kabely, flash disky a sluchátka do centra na Rusinga Island na Viktoriině jezeře v západní části Keni pro komunitní centrum Ostrov Naděje.

Nyní počítače míří na sever Indie. „Budou nově sloužit žákům a studentům ve škole Spring Dales Public School ve vesnici Mulbekh v Malém Tibetu na severu Indie. Organizace tam dětem umožňuje získat kvalitní vzdělání a podpořit komplexní rozvojový plán školy,“ uvedla radní Plzně pro školství Lucie Kantorová (ANO).

Počítače jsou k dopravě přichystány již několik měsíců. Několikrát se ale musel domluvený způsob dopravy zrušit vzhledem k pandemii covidu-19 a muselo se čekat na obnovení letových kapacit, které počítače přepraví za minimální náklady.

Nový ekologický kampus pro 350 dětí pomáhá v oblasti postavit organizace Brontosauři v Himálajích. Škola se specializovanými třídami se má slavnostně otevřít na přelomu července a srpna. Skupina českých dobrovolníků tam bude 14 dní vyučovat fyziku, chemii, biologii a IT. Obsah výuky záleží na dobrovolnících, stačí formou projektové výuky popularizovat libovolné téma, jako například programování robotů, science show nebo princip vodní turbíny. Dobrovolníci se musí přihlásit do konce ledna.

Brontosauři v Himálajích podporují rozvoj školy ve vesnici Mulbekh od roku 2008. Od té doby se zvýšil počet dětí z 80 na 250 a na investice získala organizace 14 milionů korun včetně darů od dalajlámy.

Reklama

Související témata:

Doporučované