Hlavní obsah

Plzeň vyhlásila architektonickou soutěž na plavecký bazén na Borských polích

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň vyhlásila architektonickou soutěž na nový krytý bazén na Borských polích, jehož stavba má stát 250 až 300 milionů Kč. Uzávěrka je 21. února.

Článek

Návrhy bude hned poté hodnotit odborná porota, výsledky a doporučení dostanou zastupitelé, návrhy nechá město vystavit. Bazém bude vedle kampusu Západočeské univerzity jako náhrada za zastaralý plavecký bazén v Kozinově ulici v Plzni. Sloužit bude plaveckému klubu, záchranářům i veřejnosti. Soutěž schválili zastupitelé, její podmínky už potvrdila Česká komora architektů. Nejde o akvapark, ale o bazén, investování peněz se předpokládá v letech 2023 až 2024, řekl ČTK první náměstek primátora Roman Zarzycký (ANO). Počítá s podporou Národní sportovní agentury (NSA).

„Předmětem soutěže je návrh novostavby v lokalitě Borská pole na pozemku, který je v majetku města. Naším záměrem je, aby ho tvořila bazénová multifunkční a relaxační plavecká hala s venkovními bazény, sportovišti a rekreační plochou,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Kompletní informace o soutěži jsou na webu. Podle Šindeláře jde o významnou veřejnou stavbu v exponovaném místě, a proto bylo logické uspořádat otevřenou architektonickou soutěž. „Dává možnost srovnání různorodých návrhů, počet účastníků není limitovaný. Předpokládané ceny a odměny jsou v hodnotě tří milionů korun,“ uvedl.

Pozemek je vedle výzkumného centra NTIS a zastávky tramvaje. „Účelem soutěže je nalézt a ocenit návrhy řešení včetně vazeb na širší území univerzity a tramvajovou trať. Poslední slovo bude mít opět zastupitelstvo, které rozhodne o výsledcích. Poté bude zorganizována veřejná prezentace všech návrhů a zahájeno jednací řízení s vítězem o smluvních podmínkách,“ řekla ředitelka útvaru koncepce a rozvoje města Irena Vostracká.

Na soutěž naváže zakázka na zpracování projektových dokumentací pro územní rozhodnutí a stavební povolení první etapy a studie navazující části. Předpokládaná cena pořízení všech stupňů dokumentace má být asi 22 milionů Kč, peníze už má město vyhrazené. Podle usnesení zastupitelů bude projekt rozdělen na základní etapu a následnou s relaxačním komplexem, kde by mohly vzniknout ubytovna s restaurací, wellness, skluzavky a venkovní bazén. Součástí má být parkoviště, nebo parkovací dům. První etapa by měla směřovat ke kolaudaci na přelomu roku 2024 a 2025, předpokládáme spolufinancování z národních zdrojů, řekl Zarzycký.

V Plzni jsou teď tři kryté plavecké plochy, z toho dvě městské. Největší je na Slovanech, do dalších dvou - Radbuzy v Kozinově ulici, která patří sportovnímu klubu SK Radbuza, a do menšího lochotínského bazénu - je nutné hodně investovat. „Bazén město potřebuje. Moderní pětadvacítka chybí a vzhledem k tomu, že je tu tolik škol a klubů, tak se kondičním plaváním uživí. A bůhví, jak dlouho bude fungovat Lochotín, kde se musí zainvestovat, a o Kozinovce už ani nemluvím. Ve slovanském bazénu je hodně klubů a veřejnost tam nemá prostor,“ řekl šéf odboru sportu Přemysl Švarc. O nový bazén by se starala SK Radbuza a město by převzalo bazén v Kozinově ulici.

Reklama

Doporučované