Hlavní obsah

Plzeň za 13 milionů korun rozšíří frekventovanou cyklostezku podél řeky Radbuzy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň rozšíří jeden z prvních úseků takzvaných plzeňských greenways, stezek kolem řek pro pěší a cyklisty.

Článek

Za 13,2 milionu korun se stezka kolem řeky Radbuzy ve čtvrti Slovany rozšíří a částečně vznikne i nový úsek, kde se oddělí cyklisté od chodců. Stavba začne v polovině června a měla by skončit v září. Na starosti ji má městská organizace Správa veřejného statku, která za ni zaplatí 13,2 milionu korun, z toho pět milionů korun dá obvod Slovany. Během léta se tak část oblíbené stezky uzavře. Staveniště budou moci lidé objíždět přes Květnou ulici, řekl dnes ČTK náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

„Stezka podél Radbuzy patří k prvním cyklostezkám, které v Plzni vznikly. Právě v úseku mezi mostem Malostranská a Wilsonovým mostem bývá nejhustší provoz kol, koloběžek a nejsilnější pohyb chodců. Zvláště za pěkného počasí tu cyklisté doslova kličkují mezi pěšími. Proto chceme stezku rozšířit a tam, kde to půjde, i provoz pěších od cyklistů oddělit,“ popsal. Město spolu s obvodem začalo situaci řešit kvůli hustému provozu i kvůli kolizím cyklistů a chodců, jichž se často účastnily i malé děti. „Vybudování sítě rychlých páteřních komunikací pro cyklisty je cílem nového cyklogenerelu, který připravujeme. Úsek greenway podél Radbuzy na Slovanech je první, na kterém stezku rozšiřujeme, a řešíme i oddělení cyklistů od pěších,“ uvedl Jan Hakl ze Správy veřejného statku.

Stavební práce budou na stezce na pravém břehu Radbuzy v úseku od prodloužení ulice Liliová k Malostranskému mostu. Ve více než kilometr dlouhé části, která patří k nejfrekventovanějším v Plzni, bude vybudováno 200 metrů nové stezky pro cyklisty v souběhu se současnou stezkou, v dalším 380 metrů dlouhém úseku se stezka rozšíří na čtyři metry. "Prostor u řeky není dost široký, aby mohli cyklisté objíždět staveniště, budou tak muset využít objízdné trasy Květnou a Habrovou ulicí, ideálně už od Papírenské lávky. Chápu, že je uzavření části oblíbené cyklostezky nepříjemné, ale právě cyklisté si stěžovali, že se tomuto úseku už teď raději vyhýbají, protože je na něm hustý provoz pěších. Věřím, že omezení pochopí a budou se těšit na nové provedení stezky, “ uvedla cyklokoordinátorka Radka Žáková.

Zřejmě příští rok přijde na řadu druhá etapa stavby, která zahrne úsek mezi řekou a tenisovými kurty.

Reklama

Doporučované