Hlavní obsah

Plzeň zesiluje podporu mladých talentů, pro inovativní firmy má nový systém PINE

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Inovativní firmy i mladí podnikatelé působí v Plzni díky systému podpory, který spouští Správa informačních technologií města. Technickou komunitu a inovativní podnikatele v regionu podporuje Plzeňský Inovační Ekosystém (PINE).

Článek

Na festivalu, kde se představily inovativní mladé firmy z Plzeňska, PINE má posílit pozici Plzně jako města vědy a vývoje a udržet talentované jedince s technickým nadáním a podnikatele tak, aby neodcházeli do větších měst.

„Za tři roky už jsme popošli z jednotek na desítky start-upových projektů, které u nás vznikají a pracují. Jsou tu už existující firmy i produkty, které se prodávají po republice a dokonce už i v zahraničí,“ uvedl ředitel Správy informačních technologií města (SIT) Luděk Šantora.

Zmínil třeba firmy RoadTwin a Interconnect, které se SIT řešily mobilitu ve městě. Pomáhaly vytvářet aplikaci, která po zadání dat od všech stavebních investorů v Plzni namodeluje, co to udělá s dopravou. Dále zmínil firmu CIE, která se má stát lídrem virtuální reality v ČR, a firmu Congatec zabývající se internetem věcí. „Tyto a další firmy směřují město k autonomní mobilitě, pro niž teď řešíme unikátní polygon. Na nové tramvajové trati z Kaplířovy ulice k univerzitě lze mobilitu testovat. Ze světa už chodí žádosti, abychom se zúčastnili projektů Horizon. Oslovují nás také firmy na 6G mobilní sítě,“ řekl.

Služby jsou k dispozici talentům i podnikatelům z celého Plzeňského kraje. Zkvalitňují výuku na základních a středních školách. „Vytvořili jsme pomyslný kruh projektů a aktivit, který začíná už u dětí v předškolním věku,“ řekl primátor Pavel Šindelář (ODS).

Zhruba 600 školáků od šesti do 15 let projde ročně Centrem robotiky, dalších 300 příměstskými tábory. „Dále do centra chodí stovky dětí na exkurze. S přesahem na základní školy to ovlivňuje až 1200 dětí,“ uvedl Šantora. Jako středoškoláci se pak mohou plynule přesunout do SIT Portu, který už tři roky zastřešuje menší stovky lidí od 16 let z regionu. „Svezeme sem střední školy třeba z celého kraje a inovujeme. Umíme jim říct něco k robotice, dronům, pomoci se sítí internetu věcí a podobně. Děti připravíme výrazně rychleji než školský systém. Pomáhají nám lektoři firem, které nadchnou děti,“ řekl.

SIT Port organizuje řadu akcí typu hackathon, tedy práce na zadaném softwarovém projektu, start-up víkendy, má vybavené dílny a pomůže začínajícím podnikatelům. Pro ně funguje také BIC Port, kde čekají projekty, díky nimž mohou vyrůst v inkubačních programech. V poslední fázi si je převezmou odborníci z BIC, podnikatelského inovačního centra, kteří pomáhají už existujícím firmám s inovacemi, konkurenceschopností, využítím dotace či vstupem na zahraniční trh. „Nebudou to typy firem, které se odstěhují do Rumunska za levnější prací nebo soustruhem,“ uvedl Šantora. Podle něj jde o nejbezpečnější podnikání, kterým neotřese propouštění v továrnách.

„Dva roky zpátky jsme si dělali analýzu aktivit Centra robotiky, SIT Portu a dronařů a vyšlo to řádově na 120 milionů korun, které to někde přináší zpět, a menší desítky milionů, které to stojí. Když tady udržíme toho talentovaného člověka, tak je šance, že bude dobrý zaměstnanec nebo si založí firmu a bude zaměstnávat a bude generovat zisky a daně,“ řekl ředitel. Provozní náklady celého systému bez investic do budov a techniky jsou podle něj velmi nízké - do deseti až 12 milionů korun, a to včetně nového technologického centra TechTower, které se otevře v únoru 2023. Bude zaměřený na mobilní sítě, umělou inteligenci, autonomní mobilitu, roboty i biomedicínu.

Partnerem PINE je Západočeská univerzita a kraj, který do projektu zapojuje science centrum Techmania a podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) spoléhá na silnou inovační infrastrukturu města. „Chceme společně rozvíjet fungující projekty,“ řekl. Radní města Vlastimil Gola (ANO) dodal, že pokud vznikne silná technická komunita, budou na západ Čech mířit inovační firmy a vytvoří pracovní místa. Podle Goly není nutné, aby měl průmyslový region tolik politologů a ekonomů, když je v něm obrovský hlad po vzdělaných technicích, kteří se ale musí podchytit už na základních školách.

Reklama

Související témata:

Doporučované