Hlavní obsah

Plzeňská Techmanie ukazuje využití termokamer při pandemii i v práci záchranářů

Foto: Shutterstock.com

Termokamera. Ilustrační foto.

Reklama

Na termokamery a jejich využití při měření teploty lidí při pandemii koronaviru i na to, jak termokamery používají hasiči nebo policisté, se zaměřuje výstava plzeňského vědeckého centra Techmania nazvaná Když lidské oko nestačí.

Článek

Je to první nová expozice, kterou vědecké centrum po více než dvou letech otevřelo. Techmania na ní spolupracovala s výzkumným centrem NTC Západočeské univerzity v Plzni a se složkami integrovaného záchranného systému (IZS), řekl ředitel Techmanie Jiří Královec. Pro veřejnost se výstava otevře 18. června a potrvá zhruba dva roky.

Vědci z NTC se ve výzkumném projektu zabývají využitím termokamer jako nového nástroje pro IZS a pro přípravu na budoucí epidemie. Při uvolnění protiepidemických opatření se v minulosti využívaly termokamery například při vstupech do divadel nebo na stadiony. Měly odhalit lidi s vyšší teplotou, kteří mohli znamenat potenciální riziko. To může dobře sloužit v případě, že se použijí kvalitní termokamery a kdy je měření také správně interpretováno.

„Kamery, pokud je použita vhodná technika, měří celkem přesně, největší problém je ale v tom, že termokamerou nebo bezkontaktním teploměrem se měří teplota povrchu lidského těla. A ta ne vždy odpovídá skutečné tělesné teplotě,“ řekl ředitel pro výzkum a vývoj NTC Milan Honner. Pokud se měří teplota lidem při vstupu do objektu, je teplota na povrchu těla ovlivněna venkovním počasím - zimě tak může teploměr ukázat velmi nízkou teplotu, a v létě naopak až horečku.

Měření teploty pro zjištění případného ohniska pandemie je relevantní, pokud se měří lidé, kteří už se ve vnitřním prostředí pohybovali třeba 15 až 20 minut. Ve výzkumném projektu proto vědci z NTC rozmístili kamery v několika školách a na úřadech a měřili teplotu lidí při odchodu z budovy. „Součástí projektu je i výzkum, kdy se snažíme najít způsoby, jak zpřesnit měření na vstupech. Dobrovolníky zavíráme do klimatizovaného boxu a necháme je na mrazu a pak je postupně měříme. Máme z toho informace o tom, jak je ovlivněná teplota v koutku oka, kde je to nejblíže tělesné teplotě,“ vysvětlil Honner.

Na přípravě nové expozice pracovala Techmania zhruba poslední rok a půl. V pěti samostatných částech se návštěvníci dozvědí víc nejen o využití termokamer, ale obecně i o práci hasičů, záchranné služby, či policistů. Například v sekci věnované záchranné službě si na simulátoru vyzkoušejí, jak náročné je provádět masáž srdce. Na monitoru mohou zároveň sledovat, jak dlouho trvá, než přijede na místo přivolaná sanitka se zdravotníky, popsal Královec.

„Každá složka IZS na téma termokamer pohlíží s trochu jiného úhlu. Například policie termokamery využívá při zásazích, hledání pohřešovaných osob, hasiči zase s jejich pomocí hledají ohniska požáru a podobně,“ řekla Kristýna Nová z Techmanie.

Reklama

Související témata:
Termokamery

Doporučované