Hlavní obsah

Plzeňské Tylovo divadlo uvede odloženou premiéru komedie Vánoce na poušti

Foto: Peter von Felbert

Jaroslav Rudiš.

Reklama

Premiéru hry Vánoce na poušti uvede v pátek plzeňské Divadlo J. K.Tyla. Komedie s Martinem Stránským v roli stárnoucího rockera, kterou pro Plzeň napsali oceňovaní autoři Petr Pýcha a Jaroslav Rudiš, měla mít premiéru v říjnu.

Článek

„Kvůli zranění v činoherním souboru ale musela být přesunuta. Další premiéru činohry má divadlo naplánovanou na sobotu 18. prosince, kdy odehraje inscenaci Lindauer? Pākehā!,“ řekla mluvčí divadla Martina Drbušková. Divadlo tak během dvou dní uvede dvě světové premiéry inscenací, které vznikly přímo pro plzeňskou činohru.

„Komedie Vánoce na poušti sleduje příběh dvou kamarádů z fiktivní české rockové skupiny Tataturk, která byla kdysi stejně slavná jako kapela Lucie. Přestože se po ní slehla zem, v jedné zemi je stále populární, a to v totalitním Turkmenistánu. Její cestu zpátky ke slávě a penězům však zhatí nečekaná událost,“ popsala ústřední zápletku Drbušková. Premiéru původně plánovanou na 23. října muselo divadlo kvůli úrazu jednoho z herců odložit jen pár dní před uvedením.

Pýcha a Rudiš jsou kamarádi od dětství a společně už vytvořili několik divadelních a rozhlasových her. Vánoce na poušti nastudovala režisérka Natálie Deáková, která s oběma autory spolupracovala už dřív. Spolu se Stránským se v inscenaci objeví Zdeněk Hruška, Jaroslav Matějka, Monika Švábová, Pavel Pavlovský, Zuzana Ščerbová nebo Vladimír Pokorný.

„V případě Vánoc na poušti jsme se nechali vést zadáním - napsat hru pro činohru DJKT, na Novou scénu, žánr tragikomedie či hořká komedie. Kromě toho tam byla poznámka, že by bylo fajn, kdyby součástí hry byly písničky. Takže jsme to vzali tou nejpřímější cestou a vymysleli si postavu muzikanta Olina, kterému jsme pořádně naložili, včetně krize středního věku,“ popsal Pýcha.

Autoři podle Rudiše brali jako výhodu, že od počátku věděli, že Olina bude hrát Stránský. „Olina je mi líto, ale současně, nemůžu si pomoct, se mu musím smát,“ uvedl spisovatel, který začátkem října převzal od německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera Záslužný řád Spolkové republiky Německo za kulturní činnost.

Podle Deákové se Rudiš a Pýcha dívají na českou povahu s formanovským humorem. „Vánoce na poušti jsou sice komedie, ale mají určitý přesah. Je to příběh o tom, co všechno pro člověka může znamenat hudba, a jaké to je, když tu hudbu ztratí. Což je případ hlavní postavy Olina, který následkem traumatu přijde o hudební sluch,“ uvedla Deáková.

Na vzniku nové inscenace se podílela také kostýmní návrhářka Jana Smetanová, muzikant Ondřej Švandrlík a scénograf Lukáš Kuchinka.

Druhá premiérová inscenace pojednává o plzeňském rodákovi Bohumíru Lindauerovi, který se na Novém Zélandu proslavil portréty domorodých Maorů. Hru od Renaty Putzlacher režíruje Radovan Lipus.

Reklama

Související témata:

Doporučované