Hlavní obsah

Plzeňský kraj hledá provozovatele záchytky na další dva roky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj hledá provozovatele protialkoholní záchytné stanice pro roky 2023 a 2024. Poté se záchytka kvůli změně vlastníka objektu bude muset přestěhovat ze svého působiště v poliklinice ve Francouzské ulici v plzeňské čtvrti Slovany.

Článek

Není tak vyloučeno, že pro celý kraj bude od roku 2025 působit v Rokycanech. Krajští radní schválili vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky na provozování záchytky, předpokládaná hodnota na příští dva roky je 23 milionů korun.

Pro kraj nyní dva roky nově provozuje záchytku Záchranná služba Brdy, sdružení pro záchranu osob a materiálu v terénních podmínkách a poskytování první pomoci. Podle ceny vzešlé ze soutěže měl kraj za 23 měsíců zaplatit 19,17 milionu korun. Smlouva platí do konce letošního roku. Zakázky na provozování služby kraj vypisuje vždy na dva roky. Do předloňska záchytku dlouhodobě provozovala společnost Městská poliklinika Plzeň, která si od města 15 let pronajímala objekt polikliniky. Předloni ale město na základě soutěže polikliniku prodalo jinému zájemci poskytujícímu ve městě zdravotnické služby.

Pro kraj to znamená, že zřejmě od roku 2025 bude muset záchytka fungovat na jiné adrese. „Máme předběžnou informaci, že na poliklinice Slovany, kterou město prodalo, už nebude pravděpodobně prodloužen pronájem těchto míst. Takže kraj se zabývá vybavením jiného místa, abychom tuto službu zajistili, jak nám ukládá zákon,“ řekl náměstek hejtmana odpovědný za zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Zatím se podle něj ukazuje jako nejvhodnější umístění záchytky v areálu krajem zřizované Rokycanské nemocnice. Mělo by to výhodu v tom, že pokud by klient záchytky potřeboval návaznou zdravotnickou péči, nemusel by být nikam převážen, uvedl Hais. Nově vybraný dodavatel bude moci za noc na záchytce účtovat maximálně 4500 korun, jako je tomu dosud.

V minulosti se kraj snažil při hledání provozovatele záchytky oslovit více možných subjektů, například nemocnice, nikdo kromě tehdejšího dlouhodobého provozovatele ale neměl zájem. Podle dřívějších informací bylo na záchytce umístěno ročně přes 1600 lidí, během pandemie koronaviru a opatření, která přinesla například uzavření restaurací, ubylo i přenocování na záchytce. V letech 2015 a 2016 platil kraj za provoz záchytky ročně 2,7 milionu korun, v letech 2017 a 2018 se částka zvedla na 6,3 milionu korun a nyní je to deset milionů korun ročně. Na další dva roky by se měla cena opět mírně zvýšit. „Vycházeli jsme z cen skutečně uhrazených za tuto službu v uplynulých 12 měsících, která byla upravena o změny v množství nebo cenách, které lze očekávat během příštího roku,“ dodal Hais.

První záchytná stanice, která byla podle některých zdrojů prvním obdobným zařízením na světě, vznikla v Praze u Apolináře 15. května 1951. V Plzni se první záchytka otevřela v roce 1952.

Reklama

Doporučované