Hlavní obsah

Plzeňský kraj nebude příští rok zdražovat jízdné ve vlacích a autobusech

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňský kraj nezdraží příští rok veřejnou dopravu v osobních vlacích a linkových autobusech. Od ledna zavede nové slevy pro lidi v hmotné nouzi.

Článek

V době, kdy se zdražuje nafta a benzin, chce přitáhnout co nejvíce cestujících. Kvůli cenám pohonných hmot bude meziroční nárůst ceny dopravy na kilometr pro kraj od dvou do pěti korun, což je dost, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

„Když bude jezdit víc lidí ve veřejné dopravě, tak ztráta nemusí být taková. Musíme jízdné udržet. Když už ji platíme, tak ať je skutečně využívaná,“ uvedl. Kraj podle Čížka zahájil nový koncept veřejné Integrované dopravy Plzeňského kraje v červenci 2020. „A chceme, abychom byli předvídatelní a dlouhodobí. A jestliže lidé odejdou z drahé osobní dopravy, tak ať jdou do naší veřejné,“ řekl.

Po dvouleté pandemii koronaviru se cestující do vlaků a autobusů vracejí. Plzeňský kraj už se tak podle Čížka dostal na úroveň před epidemií. „Dokonce na některé linky, hlavně z Tachovska, už jsme přidávali autobusové spoje. Nejdřív jsme je zvětšovali a teď přidávali. Je to tím, že tam je hodně průmyslových zón. A také tam bydlí hodně Ukrajinců, kteří jezdí do Plzně,“ řekl. V některých linkách je 19procentní nárůst proti stejným měsícům roku 2019. A spoje Stříbro - Plzeň a Tachov - Stříbro - Plzeň bývají i přeplněné.

Na vesnických linkách, kde je málo obyvatel, není nárůst počtu cestujících tak velký, ale kraj tam musí základní obslužnost zajistit.

Z vlakových směrů je podle Čížka hodně vytížený směr na Nepomuk a výrazně se zvedly počty cestujících z Plzně do Karlových Varů. „Je to určitě díky novým vlakům, které jsme tam zavedli, na Karlovy Vary nově od loňska,“ uvedl.

Kraj chce nalákat cestující dalšími slevami. Od ledna zvýhodní osoby v hmotné nouzi, které pobírají příspěvek na bydlení, řekl Čížek. Zároveň rozšíří slevy pro zdravotně postižené, které od 1. července zavádí stát. „Ty už jsme měli dřív a jen je rozšiřujeme,“ uvedl.

Kvůli růstu cen elektřiny, nafty, služeb i platů musí vydat kraj příští rok z rozpočtu na veřejnou dopravu o desítky milionů víc než letos. Na vlaky má letos podle plánu v rozpočtu 880 milionů korun, meziročně o 130 milionů víc. Na autobusy má zhruba stejnou sumu jako loni, 674 milionů Kč. Jízdné z osobních vlaků a autobusů je kompletně příjmem kraje.

Reklama

Doporučované