Hlavní obsah

Plzeňský kraj podpoří městskou polikliniku v Tachově dotací na nákup techniky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňský kraj podpoří tachovskou polikliniku dotací na nákup techniky. Zdravotnické zařízení v majetku města supluje nemocnici, která na Tachovsku jako v jediném z okresů v ČR přes 20 let chybí.

Článek

Třináctitisícové město dává každoročně do vybavení a údržby polikliniky až šest milionů korun. Budova nabízí veškeré lékařské odbornosti. Je to rozhodující zařízení, bez nějž si nelze představit zajištění zdravotnictví v okrese, řekl ČTK starosta Ladislav Macák (Patrioti Tachova). Problémem příhraničí je ale stárnutí lékařů a nezájem mladých.

„Dotaci 2,5 milionů korun na nákup digitálního mamografického přístroje včetně diagnostické stanice už doporučila rada zastupitelstvu, které bude 20. prosince. Poliklinika má nezastupitelnou roli v zajištění péče v na Tachovsku, kde chybí nemocnice akutní péče,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Macák pomoc kraje ocenil, protože město nemůže všechno hradit ze svého. Mamograf se musí každých šest let obměňovat a město nemá šanci získat dotaci z ministerstva zdravotnictví, protože ty dostávají jenom nemocnice, uvedl starosta. Tachov bude kupovat už třetí mamograf, přitom na předchozí dva ještě dotaci sehnal. Podle hejtmanky provádí poliklinika přes 15 let mamografická vyšetření a s Fakultní nemocnicí Plzeň následně domlouvá související výkony a návaznou péči. „Prevence zejména v oblasti rakoviny prsu je velmi důležitá a pořízením mamografu pomůžeme městu zpřístupnit vyšetření ženám z Tachovska,“ řekla hejtmanka. Pokud by mamograf v okrese nebyl, musely by podle Macáka ženy do Plzně nebo do Chebu. „Chceme, aby k nám chodily, aby byly zdravé. Do Plzně by třeba nejely,“ uvedl starosta Tachova.

Polikliniku, která zajišťuje také nonstop pohotovost pro dospělé i pro děti včetně víkendů, město trvale dotuje. Před 20 lety, kdy ji přebíralo od ministerstva zdravotnictví, se zavázalo, že v ní nebude provozovat žádné nezdravotnické aktivity. „Nic jiného tam také nechceme,“ uvedl Macák. Podle něj jsou v budově všichni specialisté včetně sedmi zubařů. „Ale máme problém, že už je tam hodně důchodců, i mezi 70 až 80 lety, a je jenom na nich, jak dlouho budou ochotni pracovat. Nejhorší je to u pediatrů, do penze se chystá také urolog a další,“ řekl. Mladí lékaři na Tachovsko nechtějí. Město pro ně koupilo nadstandardní čtyři byty, ale zatím není zájem.

Tachov si chce polikliniku dlouhodobě ponechat stoprocentně v majetku, privatizaci rázně odmítá. „Budova je úplně plná. Potřebovali bychom ji ještě zvětšit, například rehabilitaci,“ uvedl Macák. Poslední roky nechává město stejné nájmy. Město budovu opravilo, nově vybavilo rehabilitaci, vyměňovala se okna, upravovaly interiéry. „Pořád se tam něco dělá,“ řekl. Na Tachovsku funguje podle Macáka ještě velmi dobře také menší poliklinika v Boru u hranic a své zařízení opravuje a rozšiřuje také Planá.

Reklama

Doporučované