Hlavní obsah

Plzeňský kraj postaví pavilon a opraví Dům sociální péče Kralovice za 193 milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňský kraj postaví pavilon ve svém Domě sociální péče Kralovice za 193 milionů korun. V nákladech je zahrnutá také modernizace dalšího bloku, kuchyně a kotelny, včetně tepelných čerpadel.

Článek

Kraj má schválenou dotaci ministerstva práce a sociálních věcí přes 44 milionů Kč, stavba začne příští rok. Hotovo by mělo být v létě 2024. V tomto volebním období jde o největší investici kraje do sociálních zařízení. V novém pavilonu bude služba domova se zvláštním režimem (DZR) i služba pro seniory se zdravotním postižením (DOZP). Lůžka tam budou také pro klienty s Alzheimerovou chorobou a demencí, která tam chybí. Domov má teď kapacitu 90 lůžek (80 DOZP a zbytek DZR).

Nová budova rozšíří kapacitu jen mírně. Krajská sociální zařízení se potýkají s tím, že potřebují hlavně zkvalitňovat, aby pokoje nebyly pro pět nebo šest klientů, ale nejvíc pro dva, vždy se sociálním zařízením. „Přestože jsou to obrovské investice, tak navýšení je v jednotkách lůžek,“ řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). V novém pavilonu bude 54 lůžek a v suterénu moderní kuchyně.

„Je hotové výběrové řízení a čeká se na lhůty. Předpokládáme, že nejdéle do konce září, pokud nebudou žádné námitky u ÚOHS, předáme staveniště a kopneme. Je to za 193 milionů, ale uvidíme, kam se částka vyšplhá,“ uvedl hejtman. Vzhledem k zdražování stavebních materiálů má kraj u této investice, jako u jedné z prvních zakázek, inflační doložku. Pokud by dodavatel prokázal, že se zdražil materiál nebo že se do dvou let stavba rozrostla, tak mu kraj dá víc. „Abychom se vyhnuli tomu, co zažíváme třeba na západním obchvatu a u dalších rozestavěných akcí, u nichž kraj, i když by chtěl, tak podle smlouvy a zákona nemůže platit vícenáklady kvůli inflaci a růstu cen materiálů,“ řekl.

„Vybudováním přístavby nového bloku D a rekonstrukcí bloku B se zvýší kapacita domova a kvalita poskytování péče pobytových služeb tamním klientům. Stavební úpravou projdou také parkoviště a jezírko, instalovány budou nové rozvody a přípojky včetně tepelného čerpadla,“ řekl náměstek hejtmana Roman Zarzycký (ANO). Zakázku včetně inflační doložky v soutěži získal krajský Centrální nákup.

Kraj plánuje v Kralovicích investice až za 450 milionů Kč. Zbylé dvě etapy se připravují. V dalších pavilonech budou hlavně lepší podmínky pro klienty. V zařízení, kde pracuje 70 lidí, vzniknou maximálně dvoulůžkové pokoje. Po dokončení projektu by se měla kapacita DSP zvýšit o 33 lůžek na 123.

Kraj zřizuje 12 domovů sociálních služeb s 2200 klienty. Všude má téměř plno. Po pandemií koronaviru obsazenost trochu poklesla, ale už opět stoupá.

Reklama

Doporučované