Hlavní obsah

Plzeňský kraj přistaví nový pavilon a opraví DSP v Kralovicích za 180 milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V nákladech je zahrnutá také modernizace kuchyně a kotelny. Kraj má aktuálně schválenou státní dotaci přes 46 milionů korun, stavba začne příští rok.

Článek

„Po vyčerpání dotace bude zbývajících 134 milionů korun hrazeno z uspořených prostředků organizace a z rozpočtu kraje,“ uvedl náměstek hejtmanky pro ekonomiku a investice Pavel Karpíšek (ODS).

První etapa projektu začne příští rok. „Nový pavilon nabídne 54 lůžek a především v suterénu vznikne moderní zázemí kuchyně. Zmodernizuje se také kotelna, kde budou využity moderní technologie jako například tepelná čerpadla,“ řekl náměstek hejtmanky pro sociální věci Rudolf Špoták (Piráti). Konec stavby a rekonstrukce je plánován na listopad 2024.

DSP už má vyčleněno podle Špotáka z minulých let zhruba 100 milionů korun v investičním fondu a další peníze dá kraj. V tomto volebním období současné krajské reprezentace půjde o největší investici kraje do sociálních zařízení. V novém pavilonu bude služba domova se zvláštním režimem (DZR) i služba pro seniory se zdravotním postižením (DOZP). Lůžka tam budou i pro klienty s Alzheimerovou chorobou a demencí, které tam teď chybí. Domov má teď kapacitu 90 lůžek (80 DOZP a zbytek DZR).

Kraj plánuje v příštích letech investovat v Kralovicích až za 450 milionů korun. Na zbylé dvě etapy ale ještě nejsou hotové projekty. „V dalších pavilonech budeme hlavně zlepšovat podmínky pro klienty,“ uvedl Špoták. V zařízení, kde pracuje 70 lidí, vzniknou maximálně dvoulůžkové pokoje. Po dokončení celého projektu by se měla kapacita DSP zvýšit o 33 lůžek na 123.

Kromě podpory ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) žádal kraj o evropskou dotaci, která zatím na první ze tří etap nevyšla.

Kraj zřizuje 12 domovů sociálních služeb se 2200 klienty. „Všude máme plné stavy. Teď to v souvislosti s pandemií koronaviru trochu pokleslo, ale očekáváme, že to bude opět narůstat,“ dodal Špoták.

Reklama

Doporučované