Hlavní obsah

Plzeňský letní divadelní festival uvede hru Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Tradiční open-air festival Divadelní léto pod plzeňským nebem uvede na přelomu příštího června a července jako premiérové představení grotesku Ladislava Smočka Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho.

Článek

„Na scéně, která bude tradičně v centru Plzně, festival zopakuje v několika reprízách i novinku letošního ročníku, hru Romeo a Julie v podání pražského spolku Kašpar, představení studentů KALD DAMU, večer muzikálu Divadla J. K. Tyla a další doprovodný program,“ řekla ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

Festival má podle ní za sebou dvě extrémně náročné sezony poznamenané pandemií koronaviru. V roce 2020 byl nucen omezit program i kapacity míst, nakonec se ale odehrál jako jedna z prvních kulturních akcí po jarní uzavírce. Letošní sezoně pomohla spolupráce se spolkem Kašpar.

„V obou uplynulých sezonách si náš tým sáhl na dno. Jsme šťastní, že se nám Divadelní léto podařilo udržet, bez našich partnerů a podporovatelů bychom to ale nikdy nezvládli,“ uvedla Mašínová. Za dosavadních 14 ročníků se podle ní festival stal největší open-air divadelním festivalem v kraji a jedním z největších v republice. V roce 2020 přišlo i přes všechna omezení asi 2000 diváků, letos vidělo program kolem 7000 lidí. V době před pandemií byla návštěvnost přes 9000 diváků. Z ohlasů a komunikace s diváky vyplývá, že na festival míří stále častěji lidé z celého Česka.

Novinka pro příští rok,Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho z roku 1965 je nejznámějším a nejhranějším dílem Ladislava Smočka. Hra byla přeložena do čtrnácti jazyků, hrála se opakovaně ve většině evropských zemí, ale i v Latinské Americe. Podle pořadatelů festivalu nabízí originální humor, který osciluje na hraně mezi fraškou a hlubokomyslným filozofováním. „Naše nová inscenace by měla být mimo jiné i dárkem k autorovým devadesátým narozeninám, které v příštím roce oslaví,“ uvedl dramaturg Divadelního léta Jiří Janků. Obsazení zveřejní festival na začátku roku 2022. Dosud se v historickém centru hrálo například na náměstí Republiky, před radnicí, U Zvonu, v Proluce, u Západočeského muzea nebo v zahradě Měšťanské besedy. Se hrou Švanda dudák se festival přemístil do prostoru U Ježíška poblíž řeky Radbuzy.

Reklama

Související témata:

Doporučované