Hlavní obsah

Plzeňský obvod Doubravka rozšíří rekreační území Lobezská jezírka u Úslavy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dvě nové tůně, molo, pláž, dřevěná lávka nad hladinou či zpevněná plocha pro míčové hry rozšíří rekreační areál Lobezských jezírek u řeky Úslavy v plzeňském obvodu Doubravka.

Článek

Obvod spolu s městem vykoupil pozemky a má krajinářskou studii pro území téměř 18 tisíc metrů čtverečních. Vedení obvodu chce letos získat stavební povolení a příští rok zažádat o dotaci. Náklady na potřebné úpravy jsou odhadovány na 20,5 milionu korun.

„Z místa, které bylo tak zarostlé, že jím ani nešlo projít, chceme vytvořit další prostor pro relaxaci a zábavu. Návrh počítá se vznikem dvou tůní, výsadbou rostlin a instalací herních prvků například v podobě mola, přívozu, labyrintu nebo piknikové sestavy,“ uvedl starosta Doubravky Tomáš Soukup (ANO). Plány chce obvod představit veřejnosti 20. května na koncertu v Lobezském parku.

Prostor ohraničený z jedné strany už vybudovanými jezírky a z druhé strany Lobezským parkem je zarostlý nálety, částečně vykácenými kvůli vrtům pro potřeby studie. „Území je z velké části kvalifikováno jako aktivní zátopové a Úslava je v tomto úseku velmi rychlá, proto jsou možnosti toho, co by zde mohlo vzniknout, velmi omezené,“ poznamenal místostarosta obvodu Zdeněk Mádr (ODS). Studie podle něj nabízí kompromis, který nebrání průtoku vody v případě povodně, zároveň je šetrný k životnímu prostředí a také dostatečně atraktivní pro návštěvníky

Větší z navrhovaných tůní by měla pojmout 1417 metrů krychlových vody a bude mít obvod 236 metrů. Vznikne na ní samoobslužný přívoz. Menší tůň bude mít zhruba poloviční obvod a objem vody asi 110 metrů krychlových, takže bude také výrazně mělčí. Studie počítá se založením dřevinných a bylinných porostů vhodných pro nivu řeky. Vzniknou cesty k novým tůním, přibudou herní prvky, naučné tabule, pozorovatelna pro sledování fauny a flóry, labyrint mezi vegetací nebo vyhlídka s výhledem do údolní nivy.

První část obnovy dříve nevyužívaného území dokončil obvod asi před sedmi lety. Vzniklo oblíbené rekreační území s tůněmi, z nichž jedna je koupací, je tam vodní hřiště, maják, cvičební nářadí pro dospělé a dětské hřiště. Před čtyřmi lety město obnovilo Lobezský park z 30. let minulého století, nyní se pracuje na dlouhodobém zajištění stability skalní stěny v parku.

Reklama

Související témata:
Úslava

Doporučované