Hlavní obsah

Profesionální hasiči postaví novou hasičskou stanici v Sušici za 55 milionů

Foto: Roman Tesáček, MV-GR HZS ČR

Ilustrační foto.

Reklama

Profesionální hasiči postaví v Sušici stanici za 55 milionů korun. Většinu nákladů pokryje ministerstvo vnitra. Krajští radní teď schválili mimořádnou dotaci 9,5 milionu, která pokryje navýšení cen stavebních prací a materiálů.

Článek

„Chceme začít ještě letos a do konce příštího roku to mít postavené,“ uvedl náměstek krajského ředitele pro ekonomiku Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje (HZS PK) Vladimír Lejsek. Profesionálové jsou teď v prostorách města společně s dobrovolníky. „Z kapacitních, hygienických a dalších důvodů to není úplně vyhovující a ještě by se tam měly zvyšovat stavy hasičů,“ řekl. Do budovy města nemohou krajští profesionálové investovat a rozvíjet ji. „Současný objekt by zůstal celý dobrovolným hasičům a my bychom měli sami svůj,“ řekl Lejsek.

Profesionální hasiči přestaví na okraji Sušice objekt bývalých skladů a prodejny, který patří státu. „Už jednou jsme dělali výběrové řízení na dodavatele, ale jak šly ceny nahoru, tak jsme na to neměli. Proto nám kraj pomohl. Vyhlásíme další výběrové řízení a doufáme, že se nám do těch peněz (55 milionů Kč), které máme, nějaký dodavatel vejde,“ řekl Lejsek.

Sušice je hodně turisticky navštěvovaná, ale i složitě přístupná. Potřebuje proto podle hejtmana co nejdříve vybudovat kvalitní zázemí profesionálních záchranářů. „To současné je nevyhovující,“ řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj získá HZS PK zhruba 45 milionů korun jako dotaci od ministerstva vnitra, což po zdražení materiálu a prací na stavbu nestačilo. „Pokud by to ale letos nevysoutěžili a nepodepsali smlouvu, tak by peníze příští rok nedostali. Proto jsme se dohodli, že jim dáme mimořádnou dotaci,“ uvedl. Profesionálním hasičům dává kraj každý rok deset milionů korun. Z toho jde 9,5 milionu na investice a zbytek na provoz. Letos jim tedy dá kraj o 9,5 milionu Kč navíc a v následujících letech jim bude příspěvek mírně snižovat.

Stejnou sumu jako stavba v Sušici si vyžádala nová hasičská zbrojnice v Železné Rudě, také na šumavském Klatovsku, otevřená před dvěma lety. Šlo ale o investici města. HZS PK je tam v nájmu a slouží tam spolu s dobrovolníky. Profesionálové v kraji dokončili poslední velkou přestavbu v říjnu 2016. Tehdy za 47 milionů Kč kompletně opravili historickou budovu stanice v centru Plzně v Pobřežní ulici.

Reklama

Doporučované