Hlavní obsah

Rekonstrukce v lednu uzavře spodní halu památkově chráněného nádraží v Plzni

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli pokračující kompletní rekonstrukci památkově chráněné budovy hlavního vlakového nádraží v Plzni se v lednu pro veřejnost kompletně uzavře spodní hala nádraží.

Článek

Veškeré služby se přemístí do horní haly. ČTK to dnes sdělila mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Práce na rekonstrukci výpravní budovy začaly letos v květnu a potrvají minimálně dva a půl roku, opravy přijdou na 668 milionů korun.

Uzavírání spodní haly a většina změn se bude provádět postupně přes noc, aby byl dopad pro cestující minimální. Přesun vnitrostátních pokladen do horní haly je připraven ze 4. na 5. ledna, přemístění mezinárodních pokladen z 5. na 6. ledna a odjezdových a příjezdových tabulí z 6. na 7. ledna nadcházejícího roku. „V době stěhování a prvních dnů v novém režimu Správa železnic zajistí koordinátory pro případné navádění cestujících. Od pondělí 10. ledna bude spodní hala kompletně uzavřena, zůstane v ní pouze koridor k výtahu. Veškeré služby včetně veřejných toalet budou k dispozici v horní hale,“ popsala Pistoriusová.

Výpravní budova bude osazena provizorním orientačním systémem, zároveň na všech vstupech z podchodu ze Šumavské i Železniční ulice a z prostoru před nádražím bude umístěn situační plánek stanice, aby cestující věděli, kde a jaké služby jsou dostupné.

Celá rekonstrukce je rozdělena do několika etap. Letos se práce soustředily do zázemí spodní haly a na centrální schodiště, kde budou nově dva eskalátory. Výpravní budova nádraží z roku 1908 dostane novou střechu a fasádu. Součástí rekonstrukce bude výměna všech vnitřních rozvodů a také oken a dveří pro zajištění nižší energetické náročnosti budovy. Vznikne administrativně- provozní zázemí Správy železnic a dopravců včetně úprav ve vyšších patrech. Zcela se přestaví horní hala, která bude sloužit jako otevřený čekárenský prostor v podobě obchodní pasáže. Výškový rozdíl mezi hlavní a horní halou zajistí eskalátory a výtahy. Hlavní hala bude mít nové osvětlení a kamery s přímým dohledem. Součástí orientačního a informačního systému budou hlasové majáčky pro nevidomé a indukční smyčky pro sluchově postižené, uvedla Pistoriusová.

Reklama

Doporučované