Hlavní obsah

Sadům z Plzeňska zbývá hodně jablek, konkuruje jim Polsko a levné jižní ovoce

Ilustrační foto.

Reklama

Sadařům v Plzeňském kraji i na dalších místech ČR zůstalo ve skladech hodně jablek z loňské sklizně. Prodej jim výrazně omezuje nadprodukce státem dotovaných jablek v Polsku a velká konkurence levného jižního ovoce.

Článek

Čtyřicetihektarovým Sadům Schwarz z Vranova na Rokycansku zbyla polovina loňské produkce konzumních jablek, tedy zhruba 200 tun. Podle něj i podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka bude ale vinou plošného zdražování vstupů mnohem složitější letošní rok. V tom loňském byla jablka spolu s vepřovým masem jediným položkami, které zákazníkům meziročně zlevnily, uvedl spolumajitel Richard Schwarz.

„Máme plné sklady a nevíme co s jablky. Zachraňuje nás pouze každodenní prodej ze dvora, ale velkoobchod je úplně nulový,“ řekl pěstitel. Z loňské sklizně sady neprodaly velkoskladům nic. Se středními a menšími pěstiteli se podle Schwarze nechtějí bavit, protože jim nedodají 30 kamionů jednoho druhu jablek a navíc nadnárodní obchodní řetězce mají kontrakty na jablka z Itálie, Francie a hlavně Polska. „V Polsku byla opět nadprodukce. A hlavně jejich výrazně vyšší národní dotace, úlevy a pobídky, tedy výhody polských ovocnářů, nás jasně diskriminují. My pak u stejného velkoobchodu nabízíme stejná jablka za úplně jiné peníze,“ uvedl.

Podle Ludvíka se vysoká polská nadprodukce prodává za ceny pod výrobními náklady. „V současné době nemá na světě odpovídající trh. Mnoho let je uzavřen ruský trh, nyní do toho vstupuje uzavření exportu do Běloruska a výrazné zdražení dopravy, které sníží cenovou konkurenceschopnost na trzích severní Afriky a Blízkého východu. Vyvstává tedy otázka: kam s polským jablkem?“ uvedl. Ve Francii, Itálii a zemích Beneluxu se neprodávají. Podle Ludvíka řada řetězců v ČR nabízela na podzim polská jablka za 9,90 Kč/kg.

Schwarz i Ludvík uvedli, že je stále těžší uplatnit českou produkci na trhu také kvůli obrovské konkurencí jižního ovoce. „Banány prodávají řetězce korun za 15 korun a mandarinky a pomeranče za 19 Kč,“ řekl Schwarz. Podle obou sadařů není možné za tuto cenu banány sklidit, dovézt přes celou zeměkouli, zabalit do krabice, nechat dozrát, chladit, prodat a pak ještě něco zaplatit pěstiteli v rozvojovém světě. Sadaři z ČR by podle Schwarze dodali supermarketům kilo jablek za deset korun, ale problémem je, že si k tomu obchody naúčtují 100 až dvousetprocentní marži, a jablka tam pak běžně stojí 39 Kč.

Podle Schwarze se loni lidem také urodilo hodně jablek na zahradách a do Vánoc tak měli vlastní. „Uvidíme, jestli se teď prodej rozjede,“ uvedl. Sady Schwarz stále nabízejí 15 druhů jablek ve všech jakostních i velikostních kategoriích za 15 až 20 Kč/kg, mošty, překupují české brambory, cibuli, česnek, kmín a mák. „Jsme zvyklí prodávat do léta. Ještě nikdy jsem z toho ale neměl takovou obavu jako letos,“ řekl. Sady mají prodejnu i v obchodním domě Centrum v Plzni, ale také tam je vidět výrazný úbytek kupujících.

Letos jim navíc přibývají další problémy s rapidním zdražováním vstupů. „Vyčkávám s obavami ceny energií, které máme ještě do jara zafixované,“ řekl Schwarz. Pokud se zvýší o 50 procent, znamenalo by to pro jeho sady statisíce korun ročně navíc, stejně jako u postřiků, jejichž dodavatelé hlásí zdražení až o 100 procent. O 30 procent zdražují igelitové tašky a o desítky procent bag in boxy, tedy kartony s vnitřním igelitovým pytlem. „Vyvstává otázka, zda takto výrazně zvýšené náklady bude možné promítnout do ceny produkce,“ řekl Ludvík. Podle něj mají už teď pěstitelé obilí a řepky jasno o cenách letošní úrody, ale ovoce garanci cen a odbytu příští úrody nikdy nemá. Schwarze řekl, že čeští sadaři mohou zdražit nejvvýš o několik procent, ale ne o 50. Protože banány a mandarinky budou pořád za 15 Kč, dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované