Hlavní obsah

Soutěž na nový bazén v Plzni vyhráli místní architekti. Přihlásilo se 15 týmů

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Architektonickou soutěž na nový krytý bazén v Plzni na Borských polích vyhrál tým plzeňských architektů. Přihlásilo se 15 týmů.

Článek

Vítězný návrh budou 9. května schvalovat zastupitelé, kteří uvidí jeho vizualizace. Stavba má stát 250 až 300 milionů Kč. Vítěze vybrala porota složená z odborníků. ČTK to dnes řekl primátor Pavel Šindelář (ODS). „Zastupitele seznámím s výsledkem soutěže, která proběhla v březnu. Sešlo se 15 návrhů, soutěž byla anonymní, nikdo z odborné poroty nevěděl, jaký návrh je od koho,“ řekl primátor. Soutěžní vizualizace budou představeny na venkovní výstavě ve městě.

Podle primátora, který má radost, že je vítězný návrh z Plzně, se zatím nedá hovořit o konkrétní ceně díla. Vítězný tým architektů získá smlouvu na všechny stupně projektové dokumentace. „A na začátku se v dokumentaci pro územní řízení potvrdí nějaká cena. Ale v rámci soutěže nebyla cena žádným kritériem. Důležité bylo, jakým způsobem zpracoval vítězný tým ten architektonický návrh,“ uvedl. Smlouvu s vítězem by měl podepsat městský útvar investic během května.

Podle návrhu usnesení, který už je na webu města, mají náklady na ceny a odměny v soutěži činit tři miliony korun a výdaje města na pořízení všech stupňů projektové dokumentace zhruba 27 milionů korun včetně DPH, které už jsou vyčleněny v rozpočtu města na letošní a příští rok.

Architektonická soutěž, jejíž podmínky schválili zastupitelé i Česká komora architektů, měla uzávěrku 21. února. Bazén má stát vedle kampusu Západočeské univerzity v lokalitě Borská pole na městském pozemku. Nahradí zastaralý plavecký bazén v Kozinově ulici. „Nejde o akvapark, ale o bazén, investování peněz se předpokládá v letech 2023 až 2024,“ řekl ČTK v lednu při vyhlášení soutěže první náměstek primátora Roman Zarzycký (ANO). Počítá s podporou Národní sportovní agentury (NSA).

„Naším záměrem je, aby ho tvořila bazénová multifunkční a relaxační plavecká hala s venkovními bazény, sportovišti a rekreační plochou,“ řekl primátor. Podle něj jde o významnou veřejnou stavbu v exponovaném místě, a proto bylo logické uspořádat otevřenou architektonickou soutěž. Podle dřívějšího usnesení zastupitelů bude projekt rozdělený na základní etapu a následnou část s relaxačním komplexem, kde by mohly vzniknout ubytovna s restaurací, wellness, skluzavky a venkovní bazén. Součástí má být parkoviště, nebo parkovací dům. První etapa by měla směřovat ke kolaudaci na přelomu roku 2024 a 2025, město předpokládá spolufinancování z národních zdrojů, řekl Zarzycký.

V Plzni, která má 175.000 obyvatel, jsou teď tři kryté plavecké plochy, z toho dvě městské. Největší je na Slovanech, do dalších dvou - Radbuzy v Kozinově ulici, která patří sportovnímu klubu SK Radbuza, a do menšího lochotínského bazénu - je nutné hodně investovat.

Reklama

Doporučované