Hlavní obsah

Tachov chystá kompletní rekonstrukci náměstí za 70 až 80 milionů, už má povolení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Třináctitisícový Tachov chystá rekonstrukci náměstí za 70 až 80 milionů korun. Město má projekt i stavební povolení. Nejdřív ale musí dokončit loni zahájené opravy jízdárny ve Světcích a společenského sálu a kina Mže.

Článek

Projekt v historickém jádru v památkové zóně začalo město připravovat před 11 lety.

Macák poznamenal, že radnice musí zajistit obslužnost obchodů. „Teď to tam vymírá, bydlí tam jen zahraniční pracovníci,“ řekl starosta Ladislav Macák (Patrioti Tachova). Tachov podle něj musí náměstí opravit, aby se za něj a za dvě ulice pod ním nemusel stydět.

Podle Horáčka dostala přednost jízdárna, protože na ni město získalo loni na jaře peníze z EU. Jde o investici za 80 milionů Kč, kterou musí město předfinancovat. Vzalo si úvěr 150 milionů, protože dalších 70 milionů korun potřebuje na Mži, jejíž oprava má být z větší části hotová do konce roku.

„Pokud vše poběží dobře a a obě akce budou ukončené, tak by se hned pak mohlo začít dělat náměstí. Také kvůli vývoji cen (stavebních prací a materiálů) si to teď nemůžeme dovolit,“ řekl Macák. Doufá, že se zlepší inkaso sdílených daní od státu. V roce 2024, kdy by se mohla stavba rozjet, by měl mít Tachov splacený úvěr, který si vzalo minulé vedení města.

„Na revitalizace náměstí už bohužel nejsou dotace,“ posteskl si Horáček. Dotace jsou nyní podle něj určené hlavně na zeleň a související vsakování vody, což pro historická náměstí nelze využít.

Starosta považuje za nejdůležitější opravu dvou ulic pod náměstím - K. H. Borovského a Rokycanovu. „Jsou to nejhorší ulice a přitom v centru města,“ uvedl. Budou tam nové povrchy, chodníky i sítě. „Náměstí to potřebuje taky,“ uvedl. Na jeho ploše bude všude kamenná dlažba. „Vozovky budou dlážděné z kostek. Skončí tam pěší zóny a chodníky budou zas kolem domů,“ dodal. Malé asfaltové parkoviště uprostřed se zruší a povede tudy jednosměrná objízdná silnice po okraji celé plochy, kde vznikne 25 placených parkovacích míst. Náměstí bylo vysfaltováno za minulého režimu, aby se tam mohly odehrávat vojenské přísahy.

Náměstí bude rozdělené do čtverců, střed i chodníky z okolích ulic budou z velké dlažby a mozaiky bez spár. U obchodů budou zálivy, aby tam lidé mohli na 30 minut zastavit. „Náměstí je mrtvé právě proto, že tam není kde zaparkovat,“ uvedl starosta. Chodníky budou z přírodní dlažby. Na náměstí zůstane kašna, vrátí se tam replika mariánského sloupu a na chodníky stromoví.

Původní projekt s novými sítěmi pod náměstím, který schválili památkáři, muselo město nechat přepracovat, protože ho rozporoval nový pracovník památkové péče.

Tachov vydá letos na investice rekordních 149 milionů korun, meziročně téměř o dvě třetiny víc.

Reklama

Související témata:

Doporučované