Hlavní obsah

Tachovské muzeum má novou expozici o historii, sahá od pravěku po 20. století

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Stálou expozici, která zachycuje historii Tachovska, otevřelo dnes Muzeum Českého lesa v Tachově. Vznikla v bývalém ambitu a představuje regionální milníky od pravěku po konec druhé světové války.

Článek

Na přípravě expozice, jejíž vznik podpořil dotační česko - bavorský přeshraniční program, pracovali muzejníci několik let. Největší díl práce stihli udělat v době koronavirových omezení v roce 2020.

Podle ředitelky muzea Jany Hutníkové by muzea, jako je tachovské, by měla mít stálou expozici věnovanou lokální historii. „Sice to dnes není úplně moderní, ale my jsme si ověřili, že to očekávají návštěvníci, že se v muzeu stručně dozvědí, v jakém kraji se ocitli, a zároveň to očekávají školy, které k nám chodí na speciální programy,“ řekla.

Expozice zachycuje nejzajímavější místa a události Tachovska. Nejstarší osídlení prezentuje na dvou archeologických národních kulturních památkách - na hradišti z doby bronzové v Okrouhlém Hradišti a na slovanském hradišti v Bezemíně. „Pak jdeme dál - středověk, Karel IV. a zlatá cesta, husitství, třicetiletá válka, rozmach průmyslu a pak první a druhá světová válka. Máme tu i to, jak se v kraji objevuje německý fenomén, že jsme byli také chodský region, i když je to méně známo. Že se tu postupně rozvíjelo židovské osídlení, byla tu těžba a sklářství v příhraničí Českého lesa, což je také méně známé. Neví se také, že se v Plané mincovalo stříbro,“ uvedla Hutníková.

Návštěvníci tak v expozici najdou stříbrný šlikovský tolar ze 17. století, boží muka vyrobená kolem roku 1400, kamenné koule do husitských děl, repliky zbroje, zbraně či truhlici na žold z třicetileté války, pás z amerického transportéru nebo trojrozměrný obraz z řezaného skla z počátku 20. století, v němž jsou při pohledu z různých úhlů vidět tři různé náboženské výjevy. Unikátem, jakým se může pyšnit jen pár muzeí, je podle Hutníkové dřevěná socha rytíře. Vztahuje se k první světové válce a ke sbírce na válečné výdaje. Když lidé přispěli na válku, dostali podle štědrosti svého daru hřebík a ten potom zatloukli do sochy rytíře stojícího na náměstí.

„Na předmětech, obrázcích a rozšířených popiskách se snažíme vyprávět i tyto příběhy, díky nimž se třeba lidé začnou víc zajímat o další souvislosti,“ řekla ředitelka. Muzeum do nové expozice, jejíž vznik stál asi dva miliony korun, zařadila interaktivní prvky. Jsou tu infopointy, kde si lidé mohou zahrát pexeso, podívat se na animaci bitvy u Rozvadova v roce 1621, na záznam z kamery spuštěné do krypty bývalého františkánského kláštera, kde muzeum sídlí, nebo na virtuální prohlídky tachovské synagogy, kterou nacisté vypálili za Křišťálové noci v listopadu 1938. Návštěvníci mohou také sami odkrýt vzácnější předměty, kterým nesvědčí trvalé vystavení v osvětlené vitríně. Gotické mešní roucho či svitek židovské tóry běžně kryje roletka, návštěvník ji vytáhne, čímž se rozsvítí světlo a odhalí exponát. Když roletku zase spustí, předmět se ponoří do tmy.

Reklama

Související témata:

Doporučované