Hlavní obsah

Tisíce plzeňských dětí čekají v dubnu a květnu zápisy do škol a školek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Tisíce plzeňských dětí čekají v dubnu a v květnu zápisy do základních a mateřských škol. Mateřské školy uvolní pro nové děti kolem 1500 míst, prvňáčků by mělo být zhruba 1800

Článek

Zápisy do prvních tříd začaly v pátek a potrvají do 8. dubna, v mateřských školách je stanoven termín sběru žádostí o přijetí od 4. do 5. května. „Letos proběhnou po dvou covidových letech zcela běžné zápisy do prvních tříd základních škol. V případě školek bude z celkových 5234 míst pro nové děti uvolněno zhruba 1500 míst. V případě základních škol předpokládáme, že do prvních tříd v 26 základních školách zřizovaných městem Plzní nastoupí kolem 1800 žáků. Pro prvňáčky je připraveno 71 tříd,“ řekla radní odpovědná za školství Lucie Kantorová (ANO).

Většina základních škol má elektronický registrační systém, který rodičům umožňuje vybrat si konkrétní čas zápisu. Rodiče mohou zvolit libovolnou školu, přednostní právo na přijetí mají ale ve školách takzvaně spádových, kde je rozhodující místo trvalého pobytu dítěte. I v novém školním roce mohou všichni nastupující prvňáčci plzeňských základních škol, včetně dětí uprchlíků z válečného konfliktu na Ukrajině, získat zdarma novou formu Plzeňské karty – přívěsek, který zajistí všechny funkce standardní Plzeňské karty.

„Máme 16 452 míst, přičemž k 1. září 2021 navštěvovalo školy 14 588 žáků,“ uvedla vedoucí magistrátního odboru školství, mládeže a tělovýchovy Dagmar Škrlantová. Největší základní školou v Plzni je 15. základní škola ve Skvrňanech, kam chodí 1053 žáků, nejmenší základní škola v Božkově je pro přibližně stovku dětí.

Přijímací řízení do školek začne od 6. května. Pokud dítě dosáhne do 31. srpna letošního roku věku pěti let, je pro něj od září 2022 předškolní vzdělávání povinné. Povinný rok je ve veřejných mateřských školách bezplatný, vztahuje se na státní občany ČR a na cizince, kteří oprávněně pobývají v Česku déle než 90 dnů. Pro uprchlíky z Ukrajiny budou zápisy do mateřských a základních škol v červnu a červenci.

Reklama

Doporučované