Hlavní obsah

Tylovo divadlo v Plzni uvede premiéru konverzační komedie Pravda

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Premiéru konverzační komedie Pravda Floriana Zellera uvede v sobotu plzeňské Divadla J. K. Tyla. Odlehčená komedie o nevěře, ve které je umění lhát dovedeno k dokonalosti, měla premiéru v roce 2011.

Článek

„V Česku ji poprvé uvedlo v roce 2017 chebské divadlo. Hra nabízí prostor pro herecké výkony a vděčné komediální situace, které pod vedením česko-německého režiséra Thomase Zielinského zúročí herci Apolena Veldová, Jana Ondrušková, Michal Štěrba a Jaroslav Matějka,“ řekla mluvčí divadla Martina Drbušková.

Hlavním hrdinou je nevěrný Michel, který své lži na všechny strany považuje za projev ohleduplnosti. Nechce prý ubližovat těm, na kterých mu doopravdy záleží. „Michel je přesvědčený, že má vše pevně v rukou, diváci však pomalu zjišťují, že to tak úplně být nemusí,“ řekl Zielinski. S tvorbou francouzského dramatika Zellera se nesetkává poprvé. V roce 2019 uvedl v Praze jeho hru Lež, která na Pravdu volně navazuje. „Pravda je hra o vztazích, o tom, že někdy se vyplácí být ve vztahu upřímný a někdy taky ne. Když někoho skutečně milujete, může být lež milosrdná, a naopak pravda může hodně bolet. Problém je akorát ten, že můžete zjistit, že milujete jen povrchně, a jediné, co opravdu nechcete, je prohrát,“ poznamenal režisér.

Inscenaci tvoří sedm Michelových dialogů s ostatními třemi postavami. Více než dvě osoby se v ní ale nikdy navzájem nesetkají, řekla dramaturgyně Klára Špičková. I když je Pravda komornějším titulem, věří, že pikantní hra o nejistotě v milostných vztazích diváky nadchne svou aktuálností. „Její kouzlo spočívá v tom, že rozesmátým divákům nastaví nemilosrdné zrcadlo sebereflexe. A pokud ne, nemusí mít strach. Ve vztazích, natož v manželství, není nikdy všem dnům konec,“ dodala.

Hra se dočkala v Česku i rozhlasového zpracování. Filmoví diváci se mohli se Zellerovou tvorbou seznámit díky adaptaci jeho hry Otec, oceněné Oskary za nejlepší adaptovaný scénář a pro Anthonyho Hopkinse jako nejlepšího herce v hlavní roli.

Scénu pro inscenaci připravil Pavel Svoboda, kostýmy Jana Smetanová a hudbu napsal Ivan Acher. „Kostýmy se budou během hry dobarvovat do červena. Chtěli jsme totiž, aby se v nich nějakým způsobem zrcadlila lež. Čím více se budou postavy zaplétat do lží, tím více červených doplňků či jednotlivých kusů oděvů budou na sobě mít,“ vysvětlila Smetanová.

Reklama

Související témata:

Doporučované