Hlavní obsah

V plzeňském areálu DEPO2015 se v dubnu uskuteční festival česko-bavorské kultury

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Tradiční i moderní hudbu, filmy, výstavy, umělecká vystoupení i speciality bavorské a české kuchyně nabídne v dubnu v plzeňském areálu DEPO2015 česko-bavorský multižánrový festival Treffpunkt.

Článek

Festival bavorsko-českého přátelství a kultury se v Plzni pořádá od roku 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury, řekl ČTK manažer projektu Jindřich Jindřich. Pro návštěvníky bude akce od 22. do 24. dubna zdarma.

„Náš festival si za léta konání vysloužil přezdívku plzeňský Oktoberfest, ale taková nálepka zapomíná na kvalitní umění, kterým do programu přispívají tvůrci z obou stran. Myslíme i na dětské návštěvníky a ty, kdo pivu neholdují. Treffpunkt v němčině znamená místo setkávání a festival tak má být především o pohodě a setkávání,“ řekl ředitel DEPO2015 Jiří Suchánek.

V programu vystoupí 18 kapel různých žánrů – od tradiční české dechovky, která festival zahájí v pátek odpoledne, přes rock’n’roll, flétnový koncert až po jódlovací vystoupení. Největším tahákem bude bavorská párty kapela The Heimatdamisch, která ve velké autobusové hale vystoupí v sobotu večer. „Heimatdamisch je kapela, která naprosto geniálně kombinuje tradiční bavorskou a moderní hudbu. Chvilku to zní jako dechovka, pak přejdou do bigbítu. Je to velká show, jsou krásně odění. Měli jsme je tady už před čtyřmi lety a kdo je viděl, tak ví, a kdo je neviděl, tomu se to těžko popisuje a musí se přijít podívat,“ řekl Jindřich. Plzeňskou hudební scénu budou reprezentovat například funk-jazzoví Moodshake nebo country-rocková kapela 1/2Rebel.

Kromě kapel se představí také mladí tvůrci, kteří se účastnili několikatýdenních výjezdů do sousední země. Během tří let trvání projektu to bylo 22 rezidentů - hudebníků, fotografů, výtvarníků, spisovatelů či performerů. Treffpunkt nabídne výstavu jejich výtvarných prací, scénické čtení vzpomínek bavorských seniorů nebo multimediální tvorbu

Festival do areálu depa přiveze i bavorskou a českou gastronomii. Nebude chybět například tradiční vepřová po bavorsku, nejrůznější preclíky, sladké bavorské knedlíky germknödel nebo bavorské pšeničné pivo, vyjmenoval Jindřich.

Letošní Treffpunkt je závěrečnou akcí tříletého projektu „kultur|kontakt|kreativ“ mezi Plzní a jejím partnerským bavorským městem Řeznem (Regensburgem). Projekt podpořila dotace EU. Řezno a Plzeň podepsaly smlouvu o partnerství v roce 1993.

Reklama

Doporučované