Hlavní obsah

V Plzni - Bolevci se otevřela první pumptracková dráha ve městě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Asfaltovou dráhu pro kola a koloběžky se dvěma vzájemně propojenými okruhy s vlnkami a klopenými zatáčkami postavil za konečnou stanicí tramvaje linky 1 první městský obvod.

Článek

V Plzni - Bolevci se dnes oficiálně otevřela první dráha pro stále oblíbenější druh jízdy na kole pumptrack. Náklady byly kolem 2,5 milionu korun.

Adrenalinová jízda na pumptracku stále nabývá na oblibě. Spočívá v tom, že dráhu jezdec projíždí bez šlapání či odrážení. Rychlost nabírá a udržuje jen takzvaným pumpováním na terénních vlnách a v klopených zatáčkách. I díky tomu získává nové dovednosti na nerovném povrchu a učí se pozornější a přesnější jízdě.

Dráha se měla původně oficiálně otevřít už v červnu, deštivé počasí ale tehdy neumožnilo včas dokončit všechny terénní úpravy. Nyní je dráha v provozu už několik týdnů, na dnešní oficiální otevření areálu mohou lidé vidět exhibici na kolech a skateboardech, mohou si jízdu na nové dráze projet s instruktorem nebo využít zdarma servisu kol.

O výstavbě pumptrackové dráhy v Bolevci se začalo hovořit v roce 2019. S nápadem tehdy přišli dva sportovně založení zastupitelé obvodu. „Následně jsme se jeli podívat na asfaltový pumptrack do Břas, který se nám moc líbil. Návrh poté schválilo zastupitelstvo a myšlenka začínala získávat reálnější obrysy. Uvažovali jsme o kratší dráze s gumovým povrchem, ta by ale byla příliš nákladná, nebo o hliněném povrchu, který by však byl náročný na údržbu, i proto jsme nakonec vybrali asfalt,“ řekla starostka obvodu Helena Řežábová (ODS).

Pumptrackové dráhy v uplynulých letech vznikly v kraji například v Břasech na Rokycansku, v Domažlicích, v Přešticích a v Chlumčanech na Plzeňsku nebo v Sušici a Železné Rudě na Klatovsku.

Boleveckou dráhu tvoří dva vzájemně propojené okruhy. „Velký okruh je dlouhý 188 metrů, má devět klopených zatáček, 30 vln a dva skoky. Menší okruh, který je určený hlavně mladším jezdcům, má 47 metrů, tři klopené zatáčky a osm vln. V nejužším místě má pás 1,5 metru, v nejširším 2,5 metru. Dráha je v nejvyšším bodě 1,2 metru nad terénem,“ doplnila starostka. Součástí je také dovednostní centrum, které tvoří dvacetimetrová překážková dráha pro cyklisty, kde si mohou nejen děti zdokonalovat své dovednosti při jízdě na kole.

Reklama

Doporučované