Hlavní obsah

V Plzni pokračovaly farmářské trhy. Zájem byl po uzavření adventních trhů vyšší

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Počet trhovců i kupujících byl výrazně vyšší poté, co byly v rámci opatření proti šíření koronaviru nařízením vlády minulý pátek uzavřené sousední adventní trhy.

Článek

Provozovatelé dnes postavili 55 stánků, což je v zimním období, kdy ubývá zeleniny a kozích a ovčích sýrů, rekord, řekl ČTK hlavní organizátor Tomáš Popp. Prodejci z adventních trhů možnost uvítali a budou své zboží nabízet i další dvě soboty. Farmářské trhy končí 18. prosince.

„Vzali jsme osm prodejců z adventních trhů - jmelí, vánoční ozdoby, perníkové chaloupky, rukodělné diáře, tedy klasický vánoční sortiment. Bereme jen ty, kteří mají něco společného s výrobou nebo jsou pověřeni výrobcem. Nechceme nikoho, kdo jen překupuje třeba textil a prodává ho. Z jídla tu jsou z adventních trhů jen trdelníky,“ řekl Popp. Zájem trhovců z uzavřené prodejní plochy byl větší, ale další už podle něj nezapadaly do koncepce a kvality, kterou se snaží farmářské trhy držet. Také počet kupujících byl vysoký a podle Poppa ještě dvě soboty před Vánoci vzroste. „Protočilo se tu za čtyři pět hodin tak 2000 lidí,“ uvedl Popp. Podle něj se nedá říct, že by farmářské trhy v Plzni letos suplovaly adventní. „Bylo by lepší, aby měli otevřeno také oni, protože návštěvnost by se zvedla nám i jim, lidé se krásně propojují,“ uvedl.

Popp nechápe, proč byly adventní trhy zakázány, když všichni epidemiologové tvrdili, že se venku virus šíří nejhůř. „A je to nejbezpečnější nákup. Držet lidi venku, i kdyby tam pili a bavili se, mi přijde rozumné. A když vidíte těch lidí v obchoďákách, kteří nosí roušky pod nosem, a ne každý ji má,“ řekl. Nejhorší podle něj bylo, že se adventní trhy zavřely ze dne na den, což je demotivační a trhovci už nemají chuť pokračovat.

Na farmářských trzích jsou 1,5metrové rozestupy mezi stánky. Pokud někdo chce jíst u stánků nebo sedět u kavárny, musí prokázat bezinfekčnost. Kupující ani prodejci nemusí mít ochranu úst. „A takhle to mohlo probíhat i na adventním trhu,“ uvedl Popp.

Podle trhovců už se adventní trhy v Plzni do 23. prosince neotevřou. Dnes si všechno zboží sbalí a odvezou. „Nevěřím tomu, že by vláda ještě dala povolení na vánoční trhy,“ řekl prodejce skleněných vánočních ozdob Jan Votava z firmy WOMS, který má s kolegou na skladě zboží za půl milionu Kč a zavření trhů pro ně může být likvidační. „A jestli bude kompenzační bonus až v lednu? A ani nevíme, zda na něj dosáhneme. A jestli nám zaplatí zásoby, ušlý zisk? Zatím se hovoří jen o zásobách podléhajících zkáze,“ řekl. Loni na kompenzační bonus za leden až květen nedosáhli a teď jim to hrozí také. Kvůli tomu, aby rozprodali zboží, otevřou v pondělí narychlo kamennou prodejnu.

„Jsme moc rádi, že nás sem vzali. Jsme na jednom náměstí a na půlce zakážou prodávat,“ řekl Jan Janeček, který s manželkou prodává zdobené perníčky. Uvedl, že by toleroval zákaz pití alkoholu na veřejnosti. „Ale ostatní prodejce, kteří nabízejí vánoční zboží a celý rok se s ním dělají? A teď ho zahodí, protože má nějakou trvanlivost,“ řekl. Na farmářský trzích ale moc neutrží, chodí tam lidé dlouhodobě pro určité potraviny. „Je to jiná sorta a je to tady jenom dopoledne,“ řekla prodejkyně jmelí Miloslava Kočková.

Reklama

Doporučované