Hlavní obsah

Zájem ukrajinských uprchlíků o plzeňské školy a školky je menší, než se čekalo

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zájem ukrajinských uprchlíků o umístění jejich dětí do základních a mateřských škol v Plzni je menší, než město očekávalo. Ukázaly to jejich zvláštní zápisy.

Článek

Plzeň nemusí připravenou kapacitu ve školách zvyšovat, naopak k dispozici zůstávají ještě volná místa. Do plzeňských školek by mělo v září nastoupit 217 tříletých a starších dětí, do základních škol 747 dětí ukrajinských uprchlíků. Ve většině případů se pro ně podařilo najít místo ve škole nedaleko jejich bydliště.

„Z ministerstva vnitra jsme měli určité odhady a i vzhledem k tomu jsme u školek počítali až s 500 dětmi ve věku od tří do šesti let, u základních škol až se 2000. Jsem ráda, že připravené kapacity jsou více než dostatečné a máme tak ještě případnou rezervu,“ uvedla radní pro školství Lucie Kantorová (ANO). S ohledem na množství příchozích dětí z Ukrajiny tak nemusí školy naplňovat běžné třídy v základních a mateřských školách až na maximální počet nebo využívat výjimky.

Ukrajinští žáci budou chodit do homogenních tříd na odloučených pracovištích zatím při 11. Základní škole a při Benešově základní a mateřské škole. Benešova škola zároveň otevře dvě školkové třídy pro děti z Ukrajiny. Další ukrajinské děti a žáci se v menším počtu zařadí do běžných tříd tam, kde k tomu jsou podmínky. Většina z přijatých ukrajinských předškoláků bude chodit do nově připravených tříd pouze pro ukrajinské skupiny. Město je zřídilo na dobu určitou. Tyto třídy vznikly například v Sedláčkově ulici po bývalé kanceláři Čedok, v kulturním domě v Šeříkové ulici nebo ve Školní ulici v bývalé konzervatoři. Odloučená pracoviště základních i mateřských škol mohou být využita jen pro ukrajinské děti a žáky, protože jsou zřízena na výjimku ze stavebních a hygienických předpisů.

„Cílem města bylo připravit dostatek míst tak, aby zůstal zachován komfort plzeňských dětí, současně ale také aby byly vytvořeny důstojné podmínky pro vzdělávání dětí utíkajících s rodiči před válkou na Ukrajině,“ poznamenala radní. Plzeň není podle ní výjimkou, i jinde v Česku přišlo k zápisům méně budoucích ukrajinských žáků, než se registrovalo přes koordinační centra. Důvodem může být, že děti už na území Plzně nejsou, že jejich rodiče plánují odjezd z Plzně, případně ještě nejsou rozhodnuti a budou zápis řešit až v závěru srpna, míní Kantorová.

Základní školy budou na dodatečně přinesené žádosti o přijetí reagovat standardně jako na jiné žádosti, které dostávají. „V závěru srpna opět budeme schopni tyto žádosti řešit, protože máme vytvořenou dostatečnou kapacitu. V týdnu od 22. do 26. srpna bude v základních školách v rámci stanovených úředních dnů probíhat přijímání dodatečných žádostí a zároveň bude opět probíhat koordinace umisťování v rámci Plzně,“ doplnila vedoucí magistrátního odboru školství, mládeže a tělovýchovy Dagmar Škrlantová.

Reklama

Doporučované