Hlavní obsah

ZČU zrekonstruovala za 106 milionů vysokoškolskou kolej s 391 lůžky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) zrekonstruovala vysokoškolskou kolej s 391 lůžky. Kompletně obnovená budova v Máchově ulici se studentům otevře od nového akademického roku v září. 60 procent nákladů pokryla dotace MŠMT.

Článek

Budova z roku 1964, jedna z nejstarších v portfoliu ZČU, byla ve špatném stavu. Nyní kolej naproti Borskému parku nabízí ubytování pouze v jedno- a dvoulůžkových pokojích, o něž je dlouhodobě největší zájem. „Vyžadovala rozsáhlou rekonstrukci. Původní zůstala vlastně jen betonová konstrukce,“ uvedl ředitel Správy kolejí a menz ZČU Petr Jícha. Teď má nové zateplení, okna, dveře, sociální zařízení, vybavení, rozvody, podlahy a wi-fi připojení na univerzitní síť. Úpravou dispozic sice klesla původní kapacita 449 lůžek, ale podle Jíchy se výrazně zvýšil komfort ubytování. Všechny pokoje mají sociální zařízení a na každém patře jsou dvě kuchyňky. Dva pokoje, jednolůžkový a dvoulůžkový, jsou bezbariérové.

Kolej má 268 pokojů, pro ubytování studentů denního studia je jich 113 jednolůžkových a 139 dvojlůžkových. Dalších 16 hotelového typu, po osmi jedno- a dvojlůžkových, je pro studenty kombinovaného studia, návštěvníky z jiných univerzit i pro veřejnost.

ZČU už je připravená na rekonstrukci sousední identické budovy v Baarově ulici z roku 1966, vinou zdražení stavebních materiálů a prací bude ale dražší. „Nutnou podmínkou je, abychom opět získali dotaci ministerstva školství nebo podporu jiného subjektu,“ řekl kvestor ZČU Petr Hofman.

ZČU podle Jany Katauerové, vedoucí oddělení investic ministerstva školství (MŠMT), může na stavbu žádat o národní dotace z výzvy MŠMT, která bude vyhlášená v červnu a bude v ni na koleje a menzy v ČR vyčleněno 1,5 miliardy korun. „Bude to posuzovat komise. A předpřipravenost akce je jedno z nejvyšších kritérií. ZČU mě ujistila, že je plně připravená, a tak nevidím žádný problém,“ řekla. Dodala ale, že očekává velmi silnou poptávku vysokých škol, protože v době pandemie se hodně akcí neuskutečnilo.

Západočeská univerzita nabízí studentům ubytování v deseti kolejích s celkovou kapacitou 2568 lůžek. V pokojích hotelového typu má 102 lůžek. Podle Hofmana je aktuálně zájem o koleje vyšší než dřív, což je hodně dáno zdražováním podnájmů soukromými ubytovateli. „Kolej zůstává levnější. A hlavně v době covidu, když se museli studenti při přechodu na distanční výuku z kolejí vystěhovat, tak univerzity odpouštěly kolejné. Studenti ví, že když budou na koleji a něco by se stalo, tak je univerzita nenechá ve štychu,“ uvedl.

Podle mluvčí ZČU Šárky Staré se kolejné pohybuje od 2380 Kč měsíčně za čtyřlůžkový pokoj se sdíleným sociálním zařízením do 3920 Kč za dvoulůžkový pokoj s vlastním sociálním zařízením i kuchyňkou. Jednolůžkové pokoje se záchodem a koupelnou, které vznikly právě v Máchově 20, stojí 4990 Kč měsíčně. ZČU naposledy zdražovala v září 2021, pouze o inflaci. Letos je zvýšení kolejného kvůli rostoucím cenám energií nevyhnutelné. Škola ale nechce měnit podmínky během akademického roku, nové ceny by měly platit od 1. července. Předpokládáme, že navýšení se bude pohybovat od 190 do 490 Kč měsíčně za lůžko, podle typu pokoje, dodala mluvčí.

„O koleje je velký zájem. Přestože zvyšujeme kolejné, tak je to ve stovkách korun. A studentům, kteří preferují bydlení v bytech, tam těm se komerční nájem zdraží, jak už máme první informace, v řádu tisíců. Koleje tak budou v budoucnu ještě dostupnější,“ řekl Jícha.

Reklama

Související témata:

Doporučované